Dişişleri Bakanlığı, İncirlik’in IŞİD’e yönelik operasyonlar kapsamında ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarına açılması için varılan mutabakatta Kürtlere hava desteğinin olmadığını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, “İnclirlik Üssü’nün kullanımı için Bakanlar Kurulu’nda imzalar tamamlandı. Üs her an kullanıma açılabilir.” dedi.

Diken'de yer alan habere göre Bilgiç, sadece IŞİD’e karşı operasyonlar için varılan anlaşmanın Suriye’nin kuzeyinde Kürt savaşçılara havadan destek sağlanmasını içermediğini vurguladı.

DIŞİŞLERİ, 'İNCİRLİK'LE SINIR DEĞİL' DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı’ndan 24 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın sadece İncirlik üssüyle sınırlı kalmadığı ortaya çıkmıştı.

Açıklamada,  “Bakanlar Kurulu, TBMM’den 2 Ekim 2014 tarihinde aldığı yetkiye dayanarak, DEAŞ’a yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve tarafımızdan uygun görülecek bazı bölge ülkeleri de dahil diğer Koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının ülkemizdeki üslerde konuşlandırılmasına onay vermiştir” denilmişti.

Söz konusu operasyonlarda TSK’nın da yer alacağı vurgulanan açıklamada, “Bahse konu harekatlarda, tabiatıyla, Türk Hava Kuvvetleri unsurları da aynı amaçla görevlendirecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

Bu açıklamanın ardından TSK, Suriye’de üç IŞİD hedefini vurmuş ancak daha sonra F-16’lar sadece Kuzey Irak’taki PKK kamplarını hedef almıştı.