İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Kasım 2017’den bu yana tutuklu olan hak savunucusu Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebiyle Silivri Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi.

Osman Kavala’nın tutukluluğunun hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ifade eden İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, keyfi tutumun ve tutukluluğun derhal son bulmasını istedi.

Osman Kavala’nın yaklaşık bir yıldır tutuklu olduğunu hatırlatan Yurtsever, bu süre zarfında hala iddianamenin hazırlanmadığını anımsattı.

Kavala’nın hukuki dayanağı olmadan, keyfi bir biçimde cezaevinde tutulduğunun söyleyen Yurtsever, “Kavala, insan hakları savunucularının gerçek bir dostudur. Dayanışmasını önemsediğimiz, maddi ve manevi desteğini çok zaman yanımızda bulduğumuz değerli bir aydındır. Coğrafyamızda yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda her zaman tavır almış, fikir açıklamış, elini taşın altına koymuştur. Resmi politikaların dayattığı her türlü hukuksuzluk karşısında, ‘yüksek sesle’ karşı çıkışını dile getirmiştir” dedi.

‘HUKUKU DAYANAKTAN YOKSUN’

Kavala’nın özgürlüklerden yana tavır aldığı için sesinin kısılmaya çalışıldığını ifade eden Yurtsever, şöyle devam etti:

“Kavala, Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve kendi ‘iç hukuku’ ihlal edilerek, hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde tutuklu bulunmaktadır. Bizler insan hakları savunucuları olarak, bu keyfi tutumun derhal son bulmasını ve Kavala’nın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Bu coğrafyanın en değerli aydınlarından biri olan Kavala’nın yanındayız. O’nu en yakın zamanda dışarıda bekliyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı