Korona virüsüne yakalanan en çok hastanın bulunduğu il olan İstanbul için bir kaç gün içerisinde yeni önlemler alınacağı iddia edildi. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun ve Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın bugün yayınlanan haberlerinde yer alan iddialara göre karantina konusunda en iyi uyum gösteren il ise Ankara oldu.

Kayaoğlu’nun haberinde Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda; yeni önlemler kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması konusundaki sınırlamanın 60 yaş üstü olarak uygulanmasının planlandığı ayrıca 18 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirileceği belirtildi.

Haberde Doğu ve Güneydoğu illerinde sosyal izolasyon konusunda yaşanan sıkıntıların gündeme gelmesinden sonra, İçişleri Bakanlığı tarafından bu iki bölgedeki valilere tedbirlerin daha sıkı uygulanması konusunda talimat verildiği ve her ile özgü yeni sınırlamaların devreye sokulduğu ifade edildi. Bu yeni tedbirlerle birlikte son birkaç günde bu illerde sosyal izolasyon oranının yüzde 70’e çıktığı ifade edildi.

EN UYUMLU İL ANKARA

Türkiye genelinde uygulamaya giren yasaklara ve sınırlamalara uyum konusundaki en başarılı ilin ise Ankara olduğu belirtildi. Ankara’daki sosyal izolasyon oranının yüzde 85’in üzerine çıktığı, İstanbul’da da özellikle hafta sonu Ankara’ya yakın bir başarı sağlandığı kaydedildi.

MUHTARLARA 14 GÜN UYARISI

Şehir değiştirenlerin gittikleri yerde 14 gün boyunca izolasyona tabi tutulmaları ve takiplerinin yapılabilmesi için tüm muhtarlıklar da uyarılmış durumda. Valilikler ve kaymakamlıklar aracılığıyla köy muhtarlarından, köylerine il dışından gelenlerin kurallara uymalarının temin edilmesi, bu kuralları ihlal edenlerin güvenlik birimlerine bildirilmesi talep edildi.

‘İRAN SINIRI ÇOK GÜÇLÜ TUTULDU’

Türkiye gazetesinin haberinde sınırlardaki duruma ilişkin de “İçişleri Bakanlığı kaynakları”nın ağzından şu açıklama verildi: “İran sınırı çok güçlü şekilde tutuldu. Sosyal medyada İran sınırdan toplu geçişler olduğuna dair dolaşan görüntüler yeni değil. Kesinlikle böyle bir şey yok. Ağrı-Iğdır sınırı ile Yunanistan sınırında özel harekâtçılar görevlendirildi. Van’da iki ayrı hat oluşturuldu. Birinci hatta sınır birlikleri, ikinci hatta jandarma görev yapıyor. Suriye sınır zaten çok güçlü şekilde kontrol ediliyor. Sınırın öbür yanında başlıyor bu tedbirler. Kamplara yönelik de tedbirler artırıldı. Geri gönderme merkezleri vatandaştan izole edildi. Şu ana kadar kamplarda infiale sebep olacak bir durum söz konusu değil.”

Hürriyet gazetesinin haberinde ise İstanbul için özel araçların tamamen yasaklanmasının bir kaç gün içinde uygulamaya geçeceği belirtilerek bu nedenle azaltılan otobüs seferlerinin arttırılacağı ifade edildi. Haberde ayrıca İstanbul’da 100 bin kişinin şehir dışına seyahat izni için başvurduğu ve izin verilmediği öğrenildi.