Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün sekizincisi Diyarbakır Barosu'na verildi.

Gecenin diğer ödülü ise Malawi'li kadın şef Theresa Kachindamato'ya verildi.

Kachindamato çocuk evliliklerini durdurmak için çalışan bir aktivist. Ödüller sahiplerine Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan törenle verildi.

Diyarbakır Barosu adına ödülü avukat Ahmet Özmen aldı. Ödül, Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül’ün bu yıl Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle, bu tarihten bir hafta sonra verildi. Uluslararası Hrant Dink Ödülü her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barış dilini kullanan, mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, Türkiye’den ve yurtdışından iki kişi, kurum veya gruba veriliyor.

Bu ödülle, Hrant Dink Vakfı, bu yolda yürüyenlere seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmayı, onlara manen destek olmayı, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmeyi amaçlıyor.

JÜRİDE KİMLER VAR?

Ödülün bu yılki jürisinde, 2015 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, insan hakları savunucusu Samar Badawi, 2015 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi LGBT derneği KAOS GL, yönetmen, senarist ve yapımcı Atom Egoyan, düşünür Étienne Balibar, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, düşünür Michel Marian, şair, yazar ve edebiyat eleştirmeni Murathan Mungan, feminist yazar ve insan hakları savunucusu Şirin Tekeli ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink vardı.

DAHA ÖNCE KİMLER ALDI?

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü önceki yıllarda kazanan isimler Samar Badawi (2015), KAOS GL (2015), adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı (2014) ve aktivist Angie Zelter (2014), insan hakları savunucusu Nataša Kandić (2013) ve Cumartesi Anneleri / İnsanları (2013), yazar İsmail Beşikçi (2012), insan hakları örgütü Uluslararası “Memorial” Topluluğu - Rusya (2012), gazeteci, yazar Ahmet Altan (2011), gazeteci ve insan hakları savunucusu Lydia Cacho (2011), Türkiye Vicdani Ret Hareketi (2010), hukukçu Baltasar Garzón (2010), gazeteci, yazar Alper Görmüş (2009) ve gazeteci, yazar Amira Hass (2009).

(Kaynak: Bianet)