Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Artvin’in Hopa ilçesindeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları suçlamasıyla Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ve Erhan Köse’nin haklarında 2 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.  Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ve Erhan Köse hakkında '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme'den yıldan 12 yıla kadar ceza isteniyor. Sanıkları temsilen avukat Suna Coşkun, duruşmada hazır bulundu. Dava, daha önce aynı suçlardan haklarında dava açılan ve tutuksuz yargılanmaları devam eden Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya'nın yargılandığı davanın yapılacağı 9 Nisan tarihine erteledi.

TAŞ SİLAH SAYILDI

Sanıklar hakkında hazırlanan iddianameye göre Hopa olayları sırasında atılan taşların “silah” olarak değerlendirilip cezanın yarı oranında arttırılması talep ediliyor. Sanıkların taş atıkları iddiasında bulunan mahkeme, “şüphelilerce kullanılan 'taşın' faile verdiği avantaj nedeniyle silah olarak kabul edilmesi ve TCK’nın 265/4. maddesinin uygulanması gereklidir" ifadeleriyle sanıklara 12 yıla ceza isteniyor.

'HOPA HALKI SUÇLU ÇIKARILMAK İSTENİYOR'

Duruşmayı izlemek için gelen Hopalılar ve Rize’nin Fındıklı ilçesinden destek için gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri adliye önünde bir açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Huri Vayiç Hopa olaylarını unutmadıklarını belirterek Hopa halkının suçlanması için açılan bu davayı protesto ettiklerini belirtti. Hopa olayları sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun öldürücü bir silah olan gaz bombası tarafından katledildiğini ve bunu unutmayacaklarını belirten Vahiç, “Hopa’yı gaz odasına çeviren polis şiddetini dün gibi hatırlıyoruz. Metin Lokumcu'nun öldürücü bir silah olan gaz bombasıyla katledilmesini asla unutmuyoruz” diye konuştu.

'GAZ BOMBASI SİLAHTIR, METİN LOKUMCU’YU ÖLDÜRMÜŞTÜR'

Polis terörüne karşı Hopa halkının kendini savunduklarını belirten Vahiç, buna karşılık Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine neden olan gaz bombalarının meşru görüldüğünü belirtti. Lokumcu’nun hayatını kaybetmesiyle ilgili halen bir dava açılmadığını belirten Vahiç, “ Olayların üzerinden geçen 8 ayda hala olduğumuz yerdeyiz. Metin hocamızı aramızdan alanlar hakkında henüz hiçbir dava açılmadı. Hopa halkını gaza boğanlar soruşturulmadı. Ama Hopa halkı halen yargılanıyor. Hakkımızda hapis cezası isteniyor” dedi. Vahiç konuşmasına şöyle devam etti: “Hopa halkı hakkındaki asılsız dava düşürülünceye, Metin hocamızın katilleri cezalandırılıncaya ve öldürücü bir silah olan gaz bombası yasaklanıncaya kadar mücadelemiz sürecek."

Hopa’da çıkan olaylardan kaynaklı toplam 11 kişi aynı iddianamelerle iki ayrı mahkemede yargılanıyordu. Bugünkü dava 9 Nisan’a ertelenerek bu iki dava birleştirildi. Halen haklarında soruşturma devam eden ve iddianamelerin hazırlanmasını bekleyen 7 kişi daha var. (Hopa/EVRENSEL)