HDP Van Milletvekili Lezgin Botan hakkında, 7 Haziran 2015’te Van’ın Çatak İlçesi’ndeki mitingde yaptığı konuşmada ‘Kamu görevlisine hakaret etmek’ iddiasıyla açılan dava karara bağlandı.

Botan’ın“Çatak halkı Büyük İskender’e bile boyun eğmedi” açıklaması nedeniyle hakkında ‘Çatak Asliye Ceza Mahkemesi, ‘suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak tehdit suçunu işlediği’ iddiasıyla 2 yıl hapis cezası verilirken ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ ettiği iddiasıyla da 12 bin 775 TL para cezası verildi.

Fırat Haber Ajansı’ndan Oktay Candemir’in haberine göre, miting öncesi Çatak Kaymakamı Uhud Emre Koyuncu’nun, muhtarlarla yaptığı toplantıda “Seçime 20 gün kaldı ona göre aklınızı başınıza alın, gereğini yapın. HDP’ye değil AK Partiye oy verin” şeklinde konuştuğu öne sürülmüştü.

Lezgin Botan, Çatak mitinginde Kaymakam Koyuncu’ya çağrıda bulunarak, “Sen bir kamu görevlisisin yasalarla görev alanın belirlenmiştir. Sen de namuslu davran, istifa et. Vekil mi ilçe başkanı mı, ne olacaksan ol. Halkın seçtiği muhtarları tehdit edemezsin. Çatak halkı senin gibilerinin tehditlerine pabuç bırakmaz. Çatak halkı Büyük İskender’e boyun eğmedi” demişti.

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklar kaldırılmasının ardından Çatak Kaymakamı Koyuncu,  Botan hakkında şikayette bulundu.

Şikayeti üzerine açılan davada Botan’ın katılmadığı bir duruşmada ceza verildi. HDP Milletvekili Botan, bu siyasi kararın hukukla bir alakası olmadığını savundu.

KAYMAKAM SUÇ İŞLEDİ

Suç işleyenin kendisi değil, Çatak Kaymakamı Koyuncu olduğunu savunan Botan, kamu görevlisinin bir siyasi partinin militanı gibi muhtarları toplayıp tehdit edemeyeceğini söyledi.

İSKENDER’İ ÖRGÜTTEN SANIYORLAR

Büyük İskender’in Kato Dağı ile ilgili efsanesine gönderme yaptığını ifade ede Botan, “Katı, Makedonca bir sözdür. Halk büyük İskender’e bile boyun eğmedi. Burada güya ben örgüte gönderme yapmışım, bu bir niyet okumadır. Kato Dağı herkesçe bilinen ve birçok efsanesi olan bir dağdır. Büyük İskender örgüt üyesi değilse bu ceza nedir? Büyük İskender’i herhangi bir suç örgütünün üyesi sanıyorlar galiba” şeklinde konuştu.

EVİNDE OTURUP KARAR VERMİŞ

Ceza hukukunda kişinin yüzüne cezasının okunduğunu; karar duruşması yapıldığını, esasa ilişkin son sözün alındığını hatırlatan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, şunları ekledi: “Avukatım yok, esasa ilişkin savunma yapmamışım, son sözümüz sorulmamış. Hakim herhalde evinde oturup kendi bilgisayarının başında bir ceza vermiştir. Bu da iktidarın siyasi taleplerine denk düşen siyasi bir karardır. Ayrıca söz konusu hâkimin telefon görüşmeleri araştırılırsa kaymakam ile ilişkileri öğrenilmiş olacaktır.

Kaynak: ANF