7 milletvekili tutuklu bulunan HDP, 2 vekilin daha milletvekilleri düşürülerek tutuklanmasının ardından sahaya iniyor. 

Derya Okatan'ın Artı Gerçek'de yer alan haberine göre, milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın tutuklanmasının ardından dün toplanan HDP MYK, yol haritasını belirledi.  HDP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MYK’da demokrasi mücadele programı üzerinde duruldu.  MYK toplantısında, Eş Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın basın toplantısında açıkladığı gibi 3 vekilin milletvekilliklerinin düşürülmesi ve tutuklanması “darbe” olarak değerlendirildi ve bu darbeye karşı her alanda, her türlü duruşun gösterilmesi kararlılığı vurgulandı. 

DEMOKRASİ MÜCADELE PROGRAMI ÇIKARILACAK

Coronavirus pandemisi sürecinde zayıflayan kitle buluşmalarının canlandırılması ve güçlendirilmesi gerektiği ifade edilen MYK toplantısında, bir demokrasi mücadele programı çıkarılması kararı alındı. 

HDP’li kurmaylar bu program üzerinde çalışıyor. Meclis ve sokak ayağı olmak üzere çeşitli eylem ve etkinlikler planlayan HDP, mücadele programını önümüzdeki günlerde açıklayacak. 

HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI YAPILACAK

Ayrıca tüm demokrasi güçlerine halk iradesine sahip çıkma çağrısı yapılacak. Bunun için çeşitli çevrelere ziyaretler gerçekleştirilmesi planlanıyor.  

NE OLMUŞTU?

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilleri 4 Mayıs’ta düşürüldü. Vekiller aynı gün tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Berberoğlu, dün tahliye edilirken, Leyla Güven Diyarbakır Kadın Kapalı, Musa Farisoğulları da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde bulunuyor. 

KCK ana davasında yargılanan Farisoğulları'na "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla verilen 9 yıl ve Leyla Güven'e verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezaları 24 Eylül 2019 tarihinde Yargıtay tarafından onanmıştı.  Güven ve Farisoğulları’nın tutuklanmasıyla birlikte cezaevindeki milletvekili sayısı 9’a çıktı. 

2015 yılından bu yana toplam 17 HDP’li milletvekili tutuklandı.