Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, ölüm yıl dönümü vesilesiyle Şerafettin Elçi’yi andı.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın, mesajı şu şekilde:

"Değerli dostumuz, yoldaşımız, ağabeyimiz 16. ve 24. dönem Diyarbakır Milletvekili Sayın Şerafettin Elçi’nin aramızdan ayrılışının üzerinden üç yıl geçti.

"Mütevazı kişiliğiyle her zaman diyalogdan, uzlaşıdan, müzakereden yana tutumuyla, büyük birikim ve deneyimiyle demokratik siyasete, Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesine önemli katkıları olan Sayın Elçi’nin yokluğunu siyasi yaşamımızda bugün her zamankinden fazla hissediyoruz.

“Değerli mücadele insanı Şerafettin Elçi ağabeyimizi özlemle ve saygıyla anıyoruz.”

ŞERAFETTİN ELÇİ KİMDİR?

Şerafettin Elçi, 14 Mart 1938 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan Elçi, 12 Mart döneminde Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi sanıkları arasında Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yargılandı ve sekiz ay askeri cezaevinde kaldı.

Elçi, 1977 Genel Seçimleri’nde Mardin milletvekili olarak parlamentoya girdi. Şerafettin Elçi, 1978-1979 yılları arasında Ecevit Hükümeti’nde Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.

12 Eylül darbesinden sonra “Türkiye’de Kürtler var, ben de Kürdüm” şeklindeki açıklamalarından dolayı tutuklanan ve 30 ay hapis yatan Elçi, 10 yıl siyasetten men edildi ve avukatlık mesleğini yapamadı.

Elçi, 1992’de Kürt Hak ve Özgürlükler Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti. Vakıf, 1995’te Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı olarak tescil edildi.

1994’te de bir grup arkadaşıyla Kürt Demokratik Platformu’nun kuruluşunda rol oynadı, platformun sözcülüğünü yaptı.

Kürt Demokratik Platformu, 3 Ocak 1997’de kurulan Demokratik Kitle Partisi’nin oluşum faaliyetlerini yürüttü. Şerafettin Elçi, daha sonra Demokratik Kitle Partisi’nin Genel Başkanlığı’na getirildi.

Demokratik Kitle Partisi, 26 Şubat 1999’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Elçi, 19 Aralık 2006’da kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı oldu. 12 Haziran 2011 seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Şerafettin Elçi, evli ve 7 çocuk babasıydı.

Elçi, 25 Aralık 2012 günü hayatını kaybetti.