İzmir'den Figen Yüksekdağ'ın tutulduğu cezaevi önüne gitmek isteyen HDP'lilerin otobüsüne "yasak" gerekçesiyle izin verilmedi.

Bir grup HDP’li şehirlerarası otobüs terminalinden biletli yolcu olarak yola çıkmak istedi. Bu sefer de "Normal yolcu olmadıkları" gerekçesiyle seyahat hakları engellendi. 

dihaber'de yer alan habere göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutulduğu Kandıra Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gitmek için parti binası önünde toplandı. Ancak partilileri almak için parti binası önüne gelen otobüs, polis tarafından bağlanarak yola çıkmaları engellendi. HDP'liler hakkında tutanak tutularak, Kandıra Cezaevi'ne gitmelerinin Valilik kararı ile yasaklandığı bildirildi. 

KENT GENELİNDE HDP'YE ÖZEL BİR GÜNLÜK YASAK

Tutanakta şu ifadelere yer verildi: "HDP tarafından parti meclisi, milletvekilleri, il/ilçe başkanlıkları, kadın ve gençlik meclislerine gönderilen ‘Ramazan Planlaması’ konulu genelge kapsamında HDP organizesinde, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da tutuklu bulunduğu, şahıslara destek olmak amacıyla 27/06/2017 günü saat 13.00 sıralarında Kandıra Cezaevi önünde, Koaeli'den Muğla ve Manisa illerinden gelecek olan şahısların katılımı ile bayramlaşma ve akabinde basın açıklaması yapılacağı duyumu alınmıştır. 

2935 Sayılı OHAL Yasası ve mevzuatları ile ilan edilen yetkiler, 28/03/2017 tarih ve 6582 sayılı Valilik Kararı ile Kandıra Kaymakamlığı'nın almış olduğu 28/03/2017 tarih ve 2017/01 sayılı yasaklama kararı ve Kocaeli Valiliği'nin 26/06/2017 tarih ve 29057438.20031.12470 Sayılı kararı ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m maddesine istinaden ilimiz genelinde her türlü 'Açık ve kapalı toplantı, gösteri yürüyüşü basın açıklaması, çadır kurma, stant açma vb.' eylem ve etkinlikler 27/06/2017 tarihinde ilimiz genelinde yasaklanmış olup, söz konusu yasaklama kararı doğrultusunda HDP il Başkanlığı organizesinde herhangi bir eylem/etkinliğin yapılmaması, aksi halde yapanlar hakkında kanuni işlem yapılacağının bilinmesi hususunda;" 

BİLETLERİ İLE SEYAHAT ETTİRMEDİLER

Otobüsün engellenmesi üzerine İzmir Şehirlarası Terminali'nden bilet alarak Kandıra'ya gitmek isteyen HDP'liler, ikinci kez engellendi. Otobüse binerken polisler tarafından önce GBT kontrolüne tabi tutulan HDP'liler, ardından "Normal yolcu olmadıkları" gerekçesiyle otobüsten indirildi. Aynı şekilde Muğla'dan bilet alarak Kandıra'ya gitmek üzere yola koyulan HDP üyelerinin de otobüslerden indirilerek gidişlerine izin verilmediği öğrenildi.