Bütçe Komisyonu’nda konuşurken ‘Kürt illeri’ ifadesi nedeniyle AKP ve MHP’li vekiller tarafından sözlü saldırıya maruz kalan HDP Adana Vekili Tülay Hatimoğulları Oruç, “Biz sürekli bu tarz saldırılara, eril dile maruz kalıyoruz. Kürt olmayanların Kürtlerin yanında yer almasını hazmedemiyorlar” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi görüşmelerine katılan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, AKP ve MHP’li milletvekillerinin sözlü saldırısına maruz kaldı.

Burcu Özkaya Günaydın'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, komisyona üye olmasalar dahi takip etme hakları olduğunu belirten Hatimoğulları şöyle dedi:

“Türkiye’yi ilgilendiren kararlar görüşülüyor. Sunum yapılıyordu. Kadın Kooperatiflerine destek konusu görüşülüyordu. Ben de HDP’li belediyelere atanan kayyımın ilk olarak kadın kooperatiflerini kapatmasını hatırlattım ve 'Kürt illerinde hâlihazırda kaç kooperatif desteklenmektedir? Bunlardan kaçı kadın kooperatifidir?' sorusunu sordum. 'Kürt illeri diye bir tanımlama yok' diye bağırdılar. Sözüm kesildi. Ne olursa olsun hiç kimse kimsenin sözünü kesemez ama biz çok sık maruz kalıyoruz buna. ‘Lan’ ‘terbiyesiz’ gibi sözler söylendi. Ben de dahil birçoğumuz bu eril dile maruz kalıyoruz.”

"Kürt bile değilsin” sözü ile “Sana ne Kürtlerden” demek istendiğini belirten Hatimoğulları, yaşananların; Kürt sorununun Kürt olmayanlar tarafından dillendirilmesini, farklı inanç ve kimlikten kişilerin Kürtlerin yanında durmasını, Kürt sorununu sahiplenmesini hazmedememelerinin bir yansıması olduğunun altını çizdi.

Hatimoğulları, sözlü tartışma sırasında AK Parti Erzurum Vekili İbrahim Aydemir’in “Marksist Leninist Türk Düşmanı” sözünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ben Marksist-Leninist kimliğimle de Arap kimliğimle de gurur duyuyorum. Arapım ama halkların kardeşliğine inanan Kürt, Türk, Ermeni, Ezidi, Laz, Çerkez’im. Bu kimliklerin hepsini de onurla taşıyorum. Hiçbir halka düşman asla olmadık. Bize bu sözlerle saldıranlar HDP’nin çok kimlikli, inançlı oluşumunu kabul edemiyor, hazmedemiyor. HDP’ye dönük siyaseten bastırma, her söylediğinde sorun bulma tarzının altında iki neden yatıyor. Bir Kürt sorunu, iki ekonomik kriz ve yoksullaşmayı dile getirmemiz. Kürt sorunu gerek Türkiye gerek Suriye politikasında önemli bir yerde durmaktadır. Türkiye’de ciddi bir yoksullaşma yaşanmaktadır. Bu yoksulluk pandemiyle birlikte derinleşti. İşsizlik, yoksulluk, açlığı dillendirdiğimizde öfkeleniyorlar. Bu sorunların dile getirilmesini istemiyorlar.”

'GÜNLÜK HAYATLARINDAKİ DİL MECLİS'E YANSIYOR'

Meclis’te eril ve hakaret içeren dile sürekli maruz kaldıklarını söyleyen Tülay Hatimoğulları, erkek vekillerin günlük hayatlarındaki dili Meclis’ taşıdığını, kadınlara karşı hakaret ve aşağılayıcı dilin normal görüldüğüne dikkat çekti. Hatimoğulları, birkaç ay önce iki vekil arasında sinkaflı küfür olayının yaşandığını, HDP’li kadınlar olarak bu küfrü kabul etmediklerini ve vekilin özür dilemesini istediklerini belirterek, “Özür dilemedi, normal hayatlarında da böyle bu insanlar. Oradaki dili Meclis’e taşıyorlar. Günlük hayatlarındaki dil meclise yansıyor. Kadınlara dair aşağılayıcı dil kullanmayı da normal görüyorlar. Erkek egemen dile en fazla mecliste maruz kalıyoruz” diye konuştu.