Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır'da yargılandığı ilk duruşmada tahliye oldu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Twitter hesabından, “Grup başkanvekilimiz İdris Baluken serbest..” yazdı.

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu’da Twitter hesabından, “Bir alınıyor bir bırakılıyoruz! Özel Yetkili HDP Mahkemesi kurmuşlar adeta. Ama bir alınıp bin oluyoruz! Hayır'lara vesile olsun...” yazdı.

Geçen yıl 4 Kasım'da tutuklanan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Baluken'in yargılanmasına Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlandı.

HDP Milletvekilleri ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya Baluken, tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katılarak savunma yaptı.

Kararını açıklayan mahkeme, Baluken'in adli kontrol kararı ile tahliyesine karar verdi.

Mahkeme tahliye kararına, karartılacak delil olmaması, milletvekili olması ve Anayasa Mahkemesi'nin daha önce tutuklu vekillere ilişkin kararını gerekçe gösterdi.

HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım bugün görülen HDP'nin tutuklu Meclis Grup Başkanvekili ve Diyarbakır milletvekili İdris Baluken'in duruşmasını izlerken, hakkında çıkarılan zorla getirilme kararı nedeniyle gözaltına alınmış kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.