Irak Halepçe'de diktatör Saddam Hüseyin'in emriyle 16 Mart 1988'de atılan kimyasal bombalarla binlerce Kürdün öldürüldüğü olayın ‘Kürt soykırımı’ olarak tanınması için TBMM'ye kanun teklifi verildi.

Teklifi veren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nin 2010 yılında Halepçe’yi ’soykırım’ olarak tanıdığını hatırlatarak, “Halepçe Katliamı’nın TBMM tarafından 'Kürt Soykırımı' olarak tanınmasıyla dört parçada yaşayan Kürtler ve Türkiye halkları arasında dayanışma duygusu güçlenecektir” dedi.

Kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

“Halepçe Katliamı’yla Kürtlerin toplu öldürme yöntemiyle soyca ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ifade edilen kanun teklifinde şunlara yer verildi; "Halepçe Katliamı Saddam Hüseyin rejiminin izlerinin silinmesi sürecine bağlı olarak 1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından 'Soykırım' olarak tanınmıştır. Bununla birlikte Irak Parlamentosu ve Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu da Halepçe katliamını soykırım olarak kabul etmiştir. Bugün Halepçe katliamının da bir parçası olduğu Enfal katliamı Britanya, İsveç ve Norveç parlamentolarında da 'Kürt Soykırımı' olarak karar altına alınmıştır. Bu nedenle dünyanın her tarafında başta Kürtler olmak üzere birçok ülke tarafından katliamın kurbanları çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. Bu bağlamda Halepçe Katliamı’nın TBMM tarafından 'Kürt Soykırımı' olarak tanınmasıyla dört parçada yaşayan Kürtler ve Türkiye halkları arasında dayanışma duygusu güçlenecektir. Özellikle Türk – Kürt ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında acıların ortaklaştırılması büyük bir yarar sağlayacaktır. Çünkü Halepçe’de katledilen Kürtler, Türkiye’de yaşayan 20 milyon Kürt’ün özbeöz kardeşleridir. Dolayısıyla Türkiye’de Halepçe Katliamının 'Kürt soykırımı' olarak karar altına alınması insani, tarihi ve vicdani bir görevdir" ifadelerine yer verildi.”