Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars İl Örgütü,  Demokratik Sol Parti (DSP) Kars adayı Naif Alibeyoğlu'nun adaylığının düşürülmesi için Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na itiraz etmişti.

Alibeyoğlu’nun adaylığına yönelik itirazın oy çokluğu reddedilmesinin ardından İl Seçim Kuruluna başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde, “DSP Kars Merkez İlçe Belediye Başkan adayı Naif Alibeyoğlu’nun adaylık başvurusunun iptali için yapmış olduğumuz başvuru oy çokluğu ile reddedilmiştir. Naif Alibeyoğlu aynı seçim dönemi içerisinde CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunmuş daha sonra DSP’den aday olarak başvurmuştur. Anılan adayın CHP’den merkez yoklamasına katıldığına dair evrak başvuru belgesi dosya içinde mevcuttur. Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu karar gerek YSK mevzuatına gerekse YSK kararlarına aykırıdır” denildi.

İTİRAZ İŞLEMLERİ 3 MART’A KADAR SÜRECEK

Alibeyoğlu’nun adaylığına itiraz eden avukatlar Sertaç Çelikkaleli ve Ömer Çapkurt, İYİ Parti’nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanan, ardından DP’den aday olarak İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yapan Burhanettin Kocamaz’ın adaylığının reddedilmesine yönelik kararın da başvuru dilekçesine eklendiğini ifade etti.

Kocamaz kararının emsal teşkil ettiğini ifade eden Çelikkaleli, İlçe Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu kararın ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunulduğunu söyledi.

Çelikkaleli, itiraza ilişkin işlemlerin 3 Mart’a kadar süreceğini belirterek, Burhanettin Kocamaz kararı şeklinde bir karar çıkmaması durumunda konuyu YSK’ya taşıyacaklarını söyledi.

İYİ PARTİ’DEN DP’YE GEÇEN BURHANETTİN KOCAMAZ’IN ADAYLIĞI İPTAL EDİLDİ

Öte yandan, İYİ Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve ardından Demokrat Parti’den aday gösterilen Burhanettin Kocamaz'ın adaylığı bir kez daha reddedildi.

Mersin İl Seçim Kurulu, Kocamaz’ın Demokrat Parti’den Büyükşehir adaylığına yapılan itirazları bugün değerlendirdi. Seçim Kurulu, değerlendirme sonucunda yapılan 5 itirazı kabul ederek Yüksek Seçim Kurulu’na gönderdi.

NE OLMUŞTU?

HDP Kars İl Başkanlığı’nın geçtiğimiz günlerde Alibeyoğlu’nun adaylığına yaptığı itiraz, İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti.

Kars Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun oy birliği ile aldığı kararda ise “Bir siyasi partiden merkez yoklamasına katılan aday adayının o partiye ait aday listesinin il / ilçe seçim kurullarına verilmesinden önce, aday adaylığında ayrıldığı taktirde, partisinden vaki aday adaylığından vaz geçmiş sayılacağından, başka bir siyasi partiden merkez yoklamasına katılabileceği gibi partisinden istifa etmesi koşuluyla bağımsız aday da olabileceğinden itirazcıların yapmış bulundukları itirazın reddine karar verilmiştir” denilmişti.

2820/20 SAYILI KANUNUN 40. MADDESİ

Madde 40 – (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 - 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler. Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı