17 Aralık soruşturmasının kilit isimlerinden, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘hayırsever’ olarak tanımladığı Rıza Sarraf, Türkiye’deki faaliyetlerinin adresi Royal Holding’de operasyonla ‘tek patron‘ haline geldi.

Çiğdem Toker’in Cumhuriyet’teki köşesine taşıdığı iddiaya göre, 28 Şubat’ta tahliye edilen Sarraf, 25 Nisan 2014 tarihinde Olağan Genel Kurul’u toplayarak holdingde ‘manidar‘ değişikliklere imza atıyor.

Holdingin ana sözleşmesinde yapılan tüm bu değişikliklere dayanak gösterilen belge ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 4 Mart tarihli ön müsaade izin yazısı.

DİĞER ORTAKLAR GİTTİ

İlk iş olarak, şirketin ortaklık yapısını ‘en az üç en çok beş yönetim kurulu üyesi‘ olarak tanımlayan maddenin ‘en az bir en çok beş üye‘ye dönüştürüldüğü belirtildi. Buna göre Sarraf tek patron olurken; Muhammed Zarrab, Abdullah Happani, Amr Fathrazi, Hamit Reza Fathrazi ortaklıktan çıkarılmış oluyor.

6 Mayıs’ta Ticaret Sicili Gazetesi’nde de yayımlanan değişiklikler kısaca şöyle:

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 15 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, anonim şirketler şeklinde kurulan holdingler, toplantılarında ‘bakanlık komiseri‘ bulundurmak zorunda. Ancak şirket sözleşmesinden bu madde çıkarılıyor.

TOPLANTILAR KAMUDAN GİZLENİYOR

- Şirketin toplantılarının, bir gazetede en az 15 gün öncesinden yayımlanmasını öngören sözleşme maddesi de kaldırılıyor. Bunun yerine toplantı ilanlarının Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanması öngörülüyor. Böylece yapılacak toplantılar kamudan gizleniyor.

- Holding’e denetçi seçilmemesine karar veriliyor.