Polisler tarafından yemek yediği restoranda gözaltına alınarak sonrasında serbest bırakılan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, düzenlediği basın toplantısıyla yaşadıklarını anlattı.

Ekrem Dönmez, olayı, "Polis kıyafetiyle mekân basıp insan kaçırıldığı olaylar yaşadık" şeklinde anlattı.

Hatay Adliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Dönmez, "Polisin polis olduğunu vatandaşa nazik bir dille beyan etmesi gerekiyor. Kapalı mekânlarda yazılı emrin vatandaşa bildirilmesi gerekiyor. Bu bir zorunluluktur" dedi.

"İL EMNİYET MÜDÜRÜ, SUÇ İŞLEYEN KAMU GÖREVLİLERİNİ KORUDU"

Baro Başkanı Dönmez, Hatay İl Emniyet Müdürü ile yaptığı konuşmayı da anlattı:

"İl Emniyet Müdürü, suç işleyen kamu görevlilerini korudu. Onların suç işleyen tavrına sahip çıktı. Bu yüzden İl Emniyet Müdürünün görevden alınması gerekiyor. O polisler hakkında ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan soruşturma başlatılması, açığa alındıktan sonra tutuklanmaları gerekiyor."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, Dönmez'e destek olmuştu.

TBB: HATAY BAROSU BAŞKANI AV. EKREM DÖNMEZ’İN GÖZALTINA ALINMASINI KINIYORUZ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de yaşananları kınadı. TBB tarafından yapılan açıklamada “Olay sonrasında TBB Avukat Hakları Merkezimizin üyesi Avukat Şenol Yücesoy, Mersin'den Birliğimiz adına destek olmak üzere Hatay'a intikal etmiştir. Polisin kimlik sorma yetkisi vardır. Ancak PVSK md. 4A'nın özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez. Kanunen il Cumhuriyet Başsavcısı ile eşit kurumsal pozisyonda bulunan baro başkanının o ilde görev yapan polis memurları ve özellikle amirleri tarafından tanınmaması hayatın olağan akışına aykırıdır” denildi. 

Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulamanın ve sonrasındaki fiziki müdahalenin keyfi ve kanuna aykırı olduğu belirtilen açıklamada; “Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir. TBB konunun takipçisi olacaktır” denildi.

YEŞİLBOĞAZ: POLİS DEVLETİ DEĞİL, HUKUK DEVLETİ İLELEBET YAŞAYACAKTIR

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da Ekrem Dönmez’i makamında ziyaret ederek destek verdi. Hukuki sürecin takipçisi olacağını söyleyen Yeşilboğaz, “Polis devleti değil, hukuk devleti ilelebet yaşayacaktır” dedi.

Yeşilboğaz, “Her koşulda, her zorlukta adalet ve bağımsızlık çizgisinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Savunma susturulamaz, savunma teslim alınamaz. Meslektaşımızın hukuksuzca gözaltına alınmasını kınıyorum ve kendisine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise, Mersin Barosunun desteğinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Hukuk devletinde yaşıyorsak, sorumlular hak ettiği cezayı alacaktır. Hukukun üstünlüğü herkese lazım” dedi.

DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULAR: POLİSLER DERHAL GÖREVİNDEN ALINMALI

Yaşananlara ilişkin Twitter'dan açıklama yapan Demokrasi İçin Hukukçular, polislerin derhal görevden alınmasını istedi.

Açıklamada "Ailesi ile yemek yediği sırada hukuksuz kimlik sorma işlemine itiraz eden Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e fiziki saldırıya dönüşen polis şiddetini kınıyoruz. Sorumlu polisler derhal görevden alınmalı ve soruşturma başlatılmalıdır. Ekrem Dönmez yalnız değildir. Hatay Barosu Başkanı'na yapılan bu saldırı iktidarın avukatlık mesleğine karşı yaptıklarının, avukatlığı kurumsal olarak itibarsızlaştırma çalışmasının bir sonucudur, münferit değildir" denildi.

EGM: AVUKATLARIN KİMLİK İBRAZ ETMEME GİBİ BİR MUAFİYETİ BULUNMAMAKTADIR

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Avukatlar, baro başkanı dahi olsa kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir" denildi.

EGM'den yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi dün 81 ilde eş zamanlı 'Türkiye Güven Huzur' uygulaması yapıldığı ifade edilerek şöyle denildi:

"Bilindiği üzere 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 4/A Maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin 5'inci maddesinde 'Polis, görevini yerine getirirken kişilere kimliğini sorabilir. Kimliği sorulan kişi de kimliğini ibraz etmek zorundadır. Kişilerin kimliğinin bulunmaması, kimliği hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması hallerinde kimliği belirlenene kadar kişi gözaltına alınır' hükümleri bulunmaktadır. Yaşanan olayda görevlilerin hiçbir suretle yasaların dışına çıkmamış ve Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e karşı herhangi bir kötü muamelede bulunmamıştır. Baro başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58'inci Maddesinde belirtildiği üzere avukatlar baro başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir. Anayasanın 10'uncu maddesine göre herkes kanun önünde eşit olup polisin kimlik sorma yetkisi kapsamında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini ibraz etmek veya kimliği ile ilgili bilgi vermekle mükelleftir. Türk polis teşkilatı olarak ülkemizin huzur ve sükununu korumak için canla başla görev yapan personelimize kanunlar çerçevesinde yaptığı uygulamalarda destek olan, kolaylık sağlayan vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz."

Kaynak: Evrensel/Sözcü