Hak İnisiyatifi Derneği, Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde  9 HDP'li meclis üyesinin "silahlı terör örgütüne üye olmak"  iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından  görevden uzaklaştırılmasına ilişkin açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı ve Bitlis Valiliği’nin uzaklaştırma kararına tepki gösterilen açıklamada, HDP’nin meclis üyelerinin uzaklaştırılmasının Meclis aritmetiğini değiştireceği ve haksız kararlara neden olacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Bitlis Valiliği’nin teklifi ve İçişleri Bakanının onayıyla 9 HDP’li Meclis üyesinin görevden geçici olarak uzaklaştırılması kabul edilemez. Yapılan işlemin 5393 sayılı Kanunun 47. maddesinde yer alan “devamında kamu yararı görülmeyen uzaklaştırma kararları kaldırılır” hükmü dikkate alınarak yine ilgili mercilerin teklif ve onayıyla kaldırılmasını kamu vicdanı ve hukukun üstünlüğü açısından talep ediyoruz” denildi.

Hak İnisiyatifi Derneği’nin açıklaması şu şekilde:

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında Tatvan Belediyesine Meclis üyesi olarak seçilen HDP’li 9 üyenin görevden uzaklaştırıldığı bilgisi basına yansımıştır. Geçici görevden uzaklaştırma kararı incelendiğinde seçimin hemen ardından başlatılan sıralı soruşturma dosyalarına dayandırıldığı görülmektedir. Kamuoyunun bildiği üzere Tatvan Belediyesinin karar organı olan Belediye Meclisi’nde HDP’li üyeler çoğunluğu oluşturmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu 47. Maddede Meclis üyelerinin görevden uzaklaştırma usül ve esasları düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesinin lafzından hareketle geçici görevden uzaklaştırma tedbirinin görev ile ilgili suçları kapsadığı açıkça görülmektedir. Geçici tedbirin seçimin hemen ardından başlatılan ve sıralı soruşturma dosyalarına dayandırılması kanunun açıkça keyfi yorumlanmasıdır. Yasal dayanağın keyfi yorumlanmasının yanında seçmen iradesine yargı ve yürütmenin eş güdüm halinde müdahale ettiği kanaati oluşabilmektedir. Kanundaki tedbirin uygulanmasıyla Meclis çalışmalarının sekteye uğraması ve komisyonların çalışamaması nedeniyle Tatvan’daki seçmenlerin temsil hakkı ve Meclisin çalışmasına dayalı kamusal yararın zedeleneceği açıktır. Görevden geçici uzaklaştırma tedbiri neticesinde Meclis aritmetiğinin değişmesi alınacak kararlar konusunda haksız bir ortam yaratarak Meclisin meşruiyetine dair şüpheler uyandırabilecektir.

Bitlis Valiliği’nin teklifi ve İçişleri Bakanının onayıyla 9 HDP’li Meclis üyesinin görevden geçici olarak uzaklaştırılması kabul edilemez. Yapılan işlemin 5393 sayılı Kanunun 47. maddesinde yer alan “devamında kamu yararı görülmeyen uzaklaştırma kararları kaldırılır” hükmü dikkate alınarak yine ilgili mercilerin teklif ve onayıyla kaldırılmasını kamu vicdanı ve hukukun üstünlüğü açısından talep ediyoruz.

BELEDİYE KANUNU’NUN 47. MADDESİ/ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA

MADDE 47- Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.

Görevden uzaklaştırma kararı iki ayda bir gözden geçirilir. Devamında kamu yararı bulunmayan görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır.

Görevden uzaklaştırılanlar hakkında; kovuşturma açılmaması, kamu davasının düşmesi veya beraat kararı verilmesi, davanın genel af ile ortadan kaldırılması veya görevden düşürülmeyi gerektirmeyen bir suçla mahkûm olunması durumunda görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır.

Görevden uzaklaştırılan belediye başkanına, görevden uzak kaldığı sürece aylık ödeneğinin üçte ikisi ödenir ve bu süre içinde diğer sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaya devam eder.

Demokrat Haber/Bitlis