Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) yaptığı yazılı açıklamada Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nun Gezi Direnişi süresince polislere açılmasını ve binanın “karakol” olarak kullanılmasını protesto etti.

Haber-Sen’den yapılan açıklamada TRT’nin özerk bir kurum olduğu belirtilirken gerçekleştirilen uygulamanın TRT’nin de üyesi olduğu uluslararası yayın birlikleri başta olmak üzere, hiçbir meslek örgütünün ve yayın kuruluşları birliğinin kabul edemeyeceği bir manzara olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, TRT İstanbul Radyosu binasının merkez karakolu gibi kullanıldığına dikkat çekilerek, “Sivil ve resmi üniformalı, silahlı, teçhizatlı sayısız polis, binamızın otoparkı, bahçesi, fuayesi, kantini, yemekhanesi ve koridorlarında günün her saatinde elini kolunu sallayarak gezmektedir," denildi ve şöyle devam edildi:

“Bu, bir yayın kurumu olarak TRT’nin kabul edemeyeceği bir durumdur. Her ne kadar bir kamu kurumuolsa da, Anayasa’nın 133. maddesi ve kendi kuruluş yasasının ilk maddesinde de belirtildiği üzere TRT, özerk bir kurumdur. İdari ve teknik üniteleriyle; yayın ve kayıt stüdyolarıyla 24 saat aktif olan bir yayın kurumu binasının, bahçesi, koridorları, odaları, yemekhanesi, kantiniyle güvenlik güçlerinin hizmetine sunulması, mesleğimiz adına kabul edilemez.

Bu, aynı zamanda TRT’nin üyesi olduğu uluslararası yayın birlikleri başta olmak üzere, hiçbir meslek örgütünün ve yayın kuruluşları birliğinin de kabul edemeyeceği bir manzaradır.

TRT'nin bu süreçte tek yanlı ve ajitatif bir biçimde eylemcileri kötüleyen, polisin uyguladığı orantısız şiddeti görmezden gelen, iktidarın söylemlerine paralel biçimde polis şiddetini haklı ve meşru göstermeye çalışan, aksi yöndeki hiçbir iddiaya yer vermeyen haber ve yayın politikası ile bir arada düşünüldüğünde, güvenlik güçlerine karakol hizmeti veren yayın kurumu görüntüsü, TRT çalışanları olarak utancımızı kat be kat artırmaktadır.

Polisin TRT İstanbul Radyosu binasındaki varlığına bir an önce son verilmesi için TRT Genel Müdürüne resmen başvurduk. Konuyla ilgili olarak TRT’nin üyesi olduğu uluslararası birlikler nezdinde de gerekli girişimlerde bulunacağız.”