Kapatılan Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin tutuklu dağıtımcısı Semih Elitaş, bir yıldır neyle suçlandığını bilmiyor.

İddianame hazırlanmadığı için mahkemeye çıkamayan Elitaş, tutukluluk süresinin cezaya dönüştüğünü söyledi.

Polisin “gazete satarak örgüte finansman sağladığı” gerekçesiyle gözaltına aldığı Elitaş’ın üzerinde bulunan abone listesi ise "örgütsel ilişki tablosu" olarak gösterilmişti.

Cihan Başakçıoğlu'nun Dihaber'den aktardığına göre, Manisa 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla tutuklanan Elitaş, bir yıldır mahkemeye çıkmayı bekliyor.

CEZAEVİNDE 3 KEZ DARP EDİLDİ

Avukatların tüm itirazlarına rağmen Elitaş’ın dosyası üzerinde bulunan gizlilik kararı kaldırılmazken, OHAL süreci ile birlikte cezaevlerindeki siyasi tutuklulara yönelik hak ihlalleri Elitaş'a da yansıdı.

Elitaş, tutuklu bulunduğu cezaevinde bir yıl içinde 3 kez gardiyanların şiddetine maruz bırakıldı.

Öte yandan Kürtçe savunma vermek istediği için de cezaevi tarafından açılan disiplin soruşturmaları ve diğer soruşturmalar da ifadesi alınmadı.

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan soruşturmada ise cezaevi yönetimi, Elitaş ve diğer siyasi tutukluları gazete, kitap ve ortak alana çıkma yasağı ile cezalandırdı.

'SAVCI BİZİMLE GÖRÜŞMÜYOR'

Elitaş'ın babası Emrullah Elitaş, iddianamenin hazırlanmadığını belirterek, savcıyla görüştürülmediklerini söyledi.

Elitaş, "Genel olarak kimseyle görüşmüyor. Avukatlarımızla da görüşmüyor savcı bey. Özel kalemi ile muhatap olunuyor. Her gittiğimizde 10 gün, 20 gün sonra hazır olacağı söyleniyor. En son aybaşında gittiğimizde savcı beyin şoförü bu ay içerisinde hazır olacağını söyledi. Bir yıldır sürekli erteleniyor. İnanmıyorum. Geçiştiriyorlar" diye konuştu.

'HİÇ BİRİMİZ CEZAEVİNİ HAK ETMİYORUZ'

Yaşanan sürecin hukukla alakası olmadığını dile getiren Elitaş, “hukukla bir alakası yok. Bir ülkede birini iddianame hazırlamadan, yargılamadan cezaevinde tutmak tamamen hukuksuzluktur. Zaten Türkiye'de hukukun olmadığı bir gerçek. AYM'ye de başvurduk. Oradan da henüz bir şey çıkmadı. Dosyada gizlilik olduğu için avukatlarımız da bilgi alamıyor. Sanki bir cezası varmış ve o cezayı infaz ediyormuş gibi bir hale dönüştü. Aynı dosyada bir yılı aşkın süredir cezaevinde olanlar var. 15 aydır sorgusuz sualsiz yatanlar var" dedi.

Kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan ve yaşanan hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını isteyen baba Elitaş, şunları söyledi:

"Semih gibilerin cezaevini hak ettiğini düşünmüyorum. Hiç birimiz cezaevini hak etmiyoruz. Hukuksuzlukla cezaevinde kalmaları bizi son derece rahatsız ediyor ve üzüyor. Bir suç varsa yargılasınlar ceza versinler. Ancak bu şekilde boşu boşuna içerde süründürmenin bir anlamı yok. Sesimizin duyulmasını istiyoruz."