Fransa Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Libya açıklarında Panama bayraklı Medkon İzmir isimli şirkete ait gemide 3 Nisan tarihinde arama yapıldığı belirtildi. Aramanın, Fransız İrini operasyonu gemisi PM L’Her tarafından gerçekleştirildiği aktarıldı. İrini operasyonunun internet sitesinden geçtiğimiz hafta yapılan açıklamadaysa, 'şüpheli bir şeye' rastlanmadığı ve geminin aramadan sonra güzergahına devam ettiği kaydedildi. 

Açıklamada, arama faaliyetinin Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun denetlenmesi için başlattığı İrini operasyonu kapsamında yapıldığı ifade edildi.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında, Fransız savaş gemisinin Akdeniz'de Türk fırkateynleri tarafından taciz edildiği iddiası NATO'ya taşınmıştı. Kasım ayında ise, Libya açıklarında Türkiye bandıralı Rosaline A adlı yük gemisi İrini misyonu kapsamında Almanya tarafından durdurulmuş, bu Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe neden olmuştu.

AB Bakanlar Konseyi, Libya'ya yasa dışı yollardan silah girmesini engellemeyi amaçlayan İrini misyonunun süresinin Mart 2023'e kadar uzatıldığını duyurmuştu.