Soma madeninin eski yöneticisi Selim Şenkal, 2007'de yangın riskine karşı TKİ'yi uyardıklarını, 'Sıkıntı olmaz' cevabı aldıklarını belirterek, "Biz terk ettik, devralan şirketi de uyardık" dedi.

Soma Kömür İşletmeleri’nin Park Holding dönemi işletme müdürü olan ve şu an Hattat Amasra Maden İşletmesi Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Dr. Selim Şenkal, 2006 yılı sonu ya da 2007 yılı başında sürekli yangın riski olduğunu Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bir yazıyla bildirdiklerini ancak ‘sıkıntı olmaz’ yanıtı aldıklarını söyledi. Üretim yapılacak yerin değiştirilmesi, bir bölümü kömür içinden geçen ana galerinin kömürle temasının kesilmesi için betonlanması, havalandırma ve personel girişinin de yeni bir yol açılarak üretim olan galeriden değil başka bir galeriden yapılmasını önerdiklerini belirten Şenkal, önerileri kabul edilmeyince iş güvenliğini sağlayamayacakları gerekçesiyle madeni terk ettiklerini bildirdi.

32 yıllık meslek hayatının en zor dönemini Soma’da geçirdiğini anlatan Şenkal 15 milyon tonluk bir rezerve sahip olan yeraltı işletmesini yılda 1.5 milyon ton üretim kapasitesiyle 10 yılda üretme taahhüdüyle aldıklarını hatırlattı.

Şenkal şöyle konuştu: “Şu anki işletme de aynı şartla aldı. Çalışmaya başlayınca iki problem gördük. Üstte TKİ daha önce üretim yapmış ve emniyetli şekilde kapatmış; bize bu galerinin 110 metre altında, kömür içerisine girilerek üretim yapma izni verdiler. Aradaki kömür duruyor. Biz dedik ki; buradaki kömür boşta kalıyor, biz altı boşalttıkça aradaki kömür her zaman yanar. Sürekli kömür kızışması, oksidasyonu dediğimiz yangın olur, yıllar boyu söndüremezsiniz dedik. İhale edilen yerin üst taraflara alınması gerekiyordu. İkinci en büyük sıkıntı ana galeriler hiçbir zaman kömür içinde açılmaz. Maalesef havalandırma ve personel giriş galerisinin bir kısmı kömür içinde açılmış. Ana yolların komple betonlanarak kömürden izole edilmesi, altyapının biraz daha revize edilerek dışarıyla bağlantılı ilave yollar açılması gerekiyordu.”

BENZER TEHLİKE ATLATTIK

İki problemi görünce TKİ’ye yazı yazdıklarını söyleyen Şenkal, buna karşılık ‘Sıkıntı olmaz’ cevabı aldıklarını hatırlattı. Bunun üzerine yeraltında daha az personel çalıştırmak için mekanize ayak getirdiklerini anlatan Şenkal, “Soğutma özelliği yüksek, insan sağlığına zararı olmayan azot sistemi kurduk. Yangın çıkan yerlere azot basarak rahatlattık, bunu uzun süre çalıştırdık yoksa bizim de başımıza hızlı bir şekilde gelirdi bu. Nitekim benzer bir yangın atlattık. Sensörlerle uyarıyı aldık, havalandırmayı ters çevirerek faciayı önledik ve 200 işçiyi tahliye ettik. Bu galerinin sıkıntılı bir yerde açıldığını, yan taraftaki risklerden dolayı bütün rezervin bitmesine kadar bu yangının sıksık olacağını söylemiştik. Bir süre daha çalışmaya devam ettik baktık yangın hala devam ediyor emniyetsiz bir ortam oluştuğunu, bu şartlar altında burada çalışamayacağımızı TKİ’ye bildirdik. O arada bu şirketin yetkilileri gelip incelediler ve devralmak istediler. Biz zaten TKİ’ye devredeceğimizi beyan ettik ve 2009’da terkettik orayı.” dedi.