Dayanışma amacıyla Özgür Gündem Gazetesi nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı için 20 Haziran'da tutuklanan ve dün tahliye edilen Sınır Tanımayan Gazetecililer (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİHA'ya (Dicle Haber Ajansı) konuştu. 

Kısa cezaevi sürecini, çevredeki insanların dayanışması, gardiyanlar ile sohbetle ve özellikle gündemi takip etmekle geçirdiklerini dile getiren Önderoğlu, "Özellikle Ahmet Nesin ile birlikte olduğunuz zaman moralsiz olmanız mümkün değil" dedi. Tutuklamaların baştan beri hukukla alakası olamadığını hatırlatan Önderoğlu, "Tutuklamayla ortak bir gelecek kurulamaz, barışa varılamaz" diye vurguladı. 

'DAYANIŞMAYA SET ÇEKMEK' 

Tutuklanmaların amacı Gündem Gazetesi ile dayanışmaya set çekmek ve kampanyaya katılanlara bir mesaj vermek için yürütüldüğünü ifade eden Önderoğlu, "Dayanışma içerisinde olanlara ders olsun diye bir tutuklama gerçekleştirdiler. Bir savcı tutuklamaya gereksinim duymazken, bir diğer savcının benzer durum da tutuklamaya gitmesi, vicdan sahibi kamuoyuna havale ettiğimiz bir başka durum" diye konuştu. 

Türkiye'deki baskıların gazetecilik faaliyetlerinin ötesine geçtiğini, sivil toplumu da aşacak şekilde Meclis çatısı altında halkın temsilcilerinin de hedef alındığını sözlerine ekleyen Önderoğlu, şöyle devam etti: "Barışı, özgürlüğü, adaleti sadece gazetecilik için istediğinizde bir anlamı yok. Özgürlükleri, itiraz sahibi eleştirileri, barışa inanan tüm toplum kesimleri için talep ettiğiniz zaman bir anlamı olur." 

BARIŞ MESAJI

Önderoğlu, "Diliyorum ki artık Türkiye'de baskılara karşı geleceği birlikte kurarak, tüm toplumsal dinamiği sadece barışı kurmak için oluşturmalıyız" diye sözlerini tamamladı.