Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edilen, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’yi 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya davet eden yasa tasarısı Ermenistan’da memnuniyetle karşılandı.

AP’nin dünkü oturumunda oy çokluğuyla kabul edilen yasa tasarısına ilişkin olarak açıklamada bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle AP’de kabul edilen tasarıyı değerlendiren Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, “Tasarının kabul edilmesiyle AP, insan haklarının korunması ve evrensel değerlere bağlılığını bir kez daha teyit etti” dedi.

2009 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanan protokollere atıfta bulunulan AP’nin kararını değerlendiren Ermenistan Dışişleri Bakanı, AP’nin dünkü kararını, “Ermeni-Türk halklarının gerçek uzlaşısı için yol kat etme doğrultusunda önemli bir mesaj” olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Nalbandyan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, AP’nin 1987 yılında almış olduğu karara atıfta bulunarak şunları kaydetti:

“Avrupa Parlamentosu, 1987 yılında kabul edilen tasarıda, 1915-1917 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere karşı yapılan uygulamaların, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde belirtildiği üzere soykırım olarak nitelendirildiğini ve bunun inkârının kınandığını vurguluyor.

28 Avrupa ülkesini temsil eden Parlamento, soykırımın bir buçuk milyon Ermeni kurbanı anısına saygı göstererek, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan anmaya dahil oldu ve Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi’ne bu yolu izlemesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği’nin yasama organı, soykırımların önlenmesi ve insanlığa karşı işlenen suçlar hakkında gereken cezanın verilmesini uluslararası kamuoyunun önceliği olduğunu kabul etti.

Tasarı, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde Türkiye’ye kendi tarihiyle yüzleşme, Ermeni Soykırımı’nı tanıma ve böylelikle Ermeni-Türk halklarının gerçek uzlaşısı için yol kat etme doğrultusunda önemli bir mesajdır.

Tasarının kabulüyle AP, insan haklarının korunması ve evrensel değerlere bağlılığını bir kez daha teyit etti.”