Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerinin sayısının 110'a, yaralıların ise 1027'ye çıktığını duyurdu. Erdoğan ayrıca, yeni koronavirüs önlemleri kapsamında esnek mesai saatlerinin teşvik edileceğini ve lokanta, berber, havuz, sinemalar gibi işletmelerin saat 22'de kapanacağını açıkladı.

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, İzmir depremine ilişkin son bilgileri "Yükselen deniz suyuyla birlikte boğulan bir vatandaşımızla birlikte 110 vatandaşımızın cansız bedeni çıkarılmıştır. Enkaz altından sağ çıkarılan vatandaşımız sayısı şu an itibarıyla 107'dir" ifadeleriyle açıkladı. Türkiye genelinde 1,5 milyon konutun acil dönüşümünün hedeflendiğini belirten Erdoğan, "Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanaklılığı ve gerekirse dönüştürülmesi konusunda daha fazla gayret bekliyoruz. Güçlü bir acil durum altyapısı kurmamız gerekiyor" şeklinde açıkladı. 

Erdoğan ayrıca, yeni tip koronavirüs vakalarının artışta olduğuna dikkat çekerek yeni kısıtlamalar getirildiğini duyurdu.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: 

- 110 kişinin enkaz altından cansız bedeni çıkarıldı, yaralıların sayısı 1027.

- Arama kurtarma çalışmalarıyla enkaz altından sağ çıkarılan kişi sayısı şu an itibarıyla 107'dir. Arama-kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki son kişiye de ulaşılana kadar umudumuzu kaybetmeyeceğiz.

- Bayraklı'da konteynerkent 20 gün içinde hazır olacak. 

- Yargı, yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlamıştır 

- İzmir depreminde iş yeri yıkılan, ağır hasar gören esnafımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir

-  Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, denetimleri sıkılaştırarak, binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz. 

- 5 yılda 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz. 

- Bu süreçte bizi en çok üzen dayanışmaya ihtiyacımız olduğu günlerde yalan haberlerle gündemi zehirlemeye çalışanların ortaya çıkması.  

- Temenni ederdim ki ana muhalefetin başındaki zat arayıp da 'bize ne düşer', bunu sorsun.  Ana muhalefetin başındaki bu zat bu yalanları bırakmadı, hâlâ devam ediyor. Deprem gibi ortak bir acıyı istismar edenlerin, sıfatları ne olursa olsun kalbi kin ve nefretle kararmış mahluklar olduğuna inanıyorum. Daha bu sabah bir evladımızı canlı olarak çıkarmanın sevincini yaşadığımız bir günde, enkazların hâlâ kaldıramadığından şikâyetçi olacak kadar cahil, izansız, vicdansız bir kişiyle deprem tartışması yapmak millete zulümdür.

- Kendi geliştirdiğimiz aşıları, bahar aylarıyla birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

- Paket servis hariç lokantalar, berberler, halı sahalar, sinemalar, havuzlar, nikah salonları, kafeler saat 22'de kapanacak. 

- Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek.

- (Yüz yüze eğitim) Salgının seyrine göre, önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumlarını değerlendireceğiz

- İhracatımız bir önceki çeyreğe göre yüzde 34 yükseliş gösterdi. Ekim ayı ihracatımız tüm zamanların rekorunu kırdı.

- İstihdamda görülen belirgin artışın devam etmesi ve Şubat 2018'den beri en yüksek seviyeye ulaşması kayda değer bir gelişme.

- Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarının düştüğü bir dönemde Türkiye'nin yükseliş göstermesi geleceğimiz adına ümit veriyor