GATA, işkence sonrası psikolojisi bozulduğu Utku’ya kişilik bozukluğu teşhisi koydu. Raporda “birey sorunlarını abartıyor” denildi.

RedHack tarafından yayınlanan Reyhanlı katliamına ilişkin jandarma istihbarat belgelerini sızdırdığı iddia edilen er Utku Kalı, tedavi gördüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nden taburcu edilerek dün Sivas’ta bulunan askeri cezaevine gönderildi.

soL’dan Elif Örnek’in haberine göre, 21 Ekim Pazartesi günü Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasının ilk duruşmasında Utku’nun GATA’daki tedavisinin kötü koşullar altında sürdüğü gündeme gelmiş, ablası ve avukatı Ceren Kalı “Bu koşullar nedeniyle durumu ölümle sonuçlanabilir” demişti.

Konunun mahkemede dile getirildiği gün, üst düzey bir askeri yetkili sivil kıyafetle, duruşmaya katılamayan Utku’nun kaldığı odada inceleme yaptı ve aynı gün taburcu işlemleri başlatıldı.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI

Ailesine ve avukatlarına haber verilmeden, daha önce tutuklu bulunduğu Sivas’taki askeri cezaevine gönderilmek istenen Utku’nun durumu, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün görüşme izni için hastaneyi aramasıyla ortaya çıktı. Öğüt’ün bilgilendirdiği Ceren Kalı GATA’yı aradığında Utku’nun tutuklu hastaların bulunduğu koğuştan çıkarıldığını öğrendi. Ablasına ulaşmak istediği halde yaklaşık bir saat boyunca telefon hakkını kullanmasına izin verilmeyen Utku, bu nedenle sinir krizi geçirdi.

Mahkemenin talep ettiği raporu hazırlayan GATA, Utku’nun cezai ehliyeti bulunduğunu ve savunma yapmasına engel bir durumu olmadığını belirtti. Hastaneye yatırıldığı 9 Ekim Çarşamba günü doktor heyetinin karşısına çıkan ve daha sonra hiç muayene edilmeyen Utku için hazırlanan raporda “birey sorunlarını abartıyor” denildi, intihar eğiliminin ise kendiliğinden düzeldiği savunuldu.

BİR KEZ GÖRÜŞTÜ, 'TEDAVİ OLDU'

Hastanenin duruşma günü düzenlediği raporda “Kliniğimizde yapılan ruhsal muayenesi ve klinik takibi sonucunda ‘anksiyete bozukluğu’ tanısı konuldu” denilen Utku’nun ilaçla tedavi edildiği savunuldu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndaki muayenesinde Utku’ya “travma sonrası stres bozukluğu” ve “intihar eğilimi” teşhisi konulmuştu.

İNTİHAR EĞİLİMİ KENDİLİĞİNDEN GEÇTİ

GATA tarafından hazırlanan raporda ise “intihar ve adam öldürme eğilimi saptanmadığı” belirtilerek, hastalığın kendiliğinden ortadan kaybolduğu ileri sürüldü ve “halen aktif intihar eğilimi olmadığı anlaşılmaktadır” denildi. Psikolojik sorunların belirtileri olarak ortaya çıkan uyku ve iştah şikayetleri için de “uyku normal, iştah normal, mizacı sıkıntılı, mimik ve jestleri mizacına uyumlu” ifadeleri yer aldı.

SUÇLU UTKU OLDU: ABARTIYOR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndaki muayenesinde ve İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavisinde bu yönde bir bulgudan bahsedilmemesine karşın, askeri yetkililerin girişimleriyle sevk edildiği GATA, “Birey sorunlarını abartarak kısa bir sürede yardım almak istemektedir” diyerek Utku’yu suçladı.

'İŞKENCEDEN DEĞİL KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDAN'

Raporda dikkat çeken bir diğer unsur ise, Utku’nun kronik bir uyumsuzluk sorunu gösterdiği ve psikiyatrik açıdan tedavi edilmesinin güç olduğu yönündeki ifadeler oldu.

“Kronik bir uyumsuzluk gösterse bile, psikiyatrik açıdan yardım bulması güçtür” denilen Utku’nun muayenesinin ardından elde edilen profilin, olası bir “sınırda kişilik bozukluğu”nu düşündürdüğü belirtildi.

GATA bu teşhisiyle, gözaltına alınmasından itibaren uygulanan işkence ve kötü muamele sonrası Utku’da ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıkları kronik bir kişilik bozukluğuna bağladı.