İşlerine iade talebiyle 190 gündür açlık grevinde ve 23 Mayıs’tan beri tutuklu olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarının ilk duruşmasında mahkeme iki eğitimcinin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Gülmen ve Özakça 'güvenlik' gerekçesiyle adliyeye getirilmedi.

Duruşmayı izlemeye gelen 27 kişi gözaltına alındı.

Duruşmada savcı, Acun Karadağ, Semih Özakça ve Nuriye Gülmen için açılan tüm kamu davalarının sorgulanmasını ve Özakça ile Gülmen'in henüz savunmalarını yapmamış olmaları gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına yönelik mütalaa verdi.

Duruşmada tutuksuz yargılanan Acun Karadağ avukatlarının saldırıya uğradığını, savunma haklarının gasp edildiğini söyleyerek savunma yapmayı reddetti.  

Savunma yapan avukat Murat Yılmaz, Nuriye ve Semih'e dün cezaevinde mahkemeye götürülmeyeceğine dair tutanak imzalatıldığını ve bunun bilgilendirilmesinin avukatlarına yapılmadığını belirtti.  Murat Yılmaz, Nuriye ve Semih'in mahkemeye getirilmemelerinin nedeninin görülmelerini engellemek olduğunu söyleyerek beraatlarını talep etti.

Ardından söz alan avukat Betül Vangölü Kozağaçlı, Nuriye ve Semih'in avukatlarının gözaltında olduğunu hatırlatarak, "Avukat arkadaşlarım gözaltında fakat biz buradayız, olacağız" dedi. Betül Vangölü Kozağaçlı, Yüksel'de başlayan direnişin etkisini ve bugüne nasıl gelindiğine dikkat çekerek, "KHK'lar ve OHAL üzerinden bedelleri ödettirilmeye çalışılıyor. Tüm bu saldırılara direnenler var, itiraz edenler var. Bu kadar insanı bir araya getiren Nuriye ve Semih'in haklı ve meşru talepleri. Nuriye ve Semih tutuklu. İşlerini istedikleri için açlık grevi kararı aldılar. Sesleri tüm dünyada duyuldu. Nuriye ve Semih'in buraya getirilmemesinin nedeni 'yiyorlar' yalanlarının ortaya çıkmasıdır. Açlık grevi bir örgüt eylemi değildir, örgütlerden çok önce de vardır" dedi.

Ardından bir çok ilden gelen Baro Başkanları Nuriye ve Semih için savunma yaptı. Avukatlar Nuriye ve Semih'in haksızlığa uğradıkları için biat etmediğini ve bu sebeple özel olarak hedef seçildiklerini belirtti. Avukatlar vicdan ile karar verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ara kararını oluşturan mahkeme ise tahliye taleplerini reddetti. Mahkemeye getirilmedikleri için savunma yapamayan Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in henüz savunmalarını yapmamış olmaları gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına kararı verildi.

Davaya 28 Eylül'de Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam edilecek. (Kaynak: Bianet, ANF vd)