Türkiye'nin İdlib’teki gözlem noktasına yönelik saldırıda 5 askerin daha yaşamını yitirmesi dünya basının gündeminde.

The Telegraph, “Suriye ve Türkiye, rejimin İdlib'deki Tük birliklerini öldürmesinden sonra çarpışma rotasında ilerliyor” başlıklı haberinde, şu yoruma yer verdi:

“Ölümcül çatışmalar, komşuları dokuz yıllık savaşta şimdiye kadar kaçmayı başardıkları doğrudan bir çatışmanın içine çekmekle tehdit ediyor.” 

Haberde, son saldırının Rus heyetinin İdlib'de yükselen gerilimleri tartışmak üzere ikinci tur müzakere için Ankara'ya gelmesi ile denk gelmesine dikkat çekiliyor.

New York Times de “Suriye’nin geri kalan son muhalif müstahkem mevkiinde topçu atışının beş Türk askerini öldürmesi ile Suriye’de savaş tırmanıyor” ifadeleriyle İdlib’i gündemine aldı.

Washington Post da Rusya ile Türkiye arasındaki ateşkes görüşmelerine işaret ederek, “Şu an için, Ocak ayının sonlarında başlayan son saldırının önünde böyle bir müzakere engel olarak durmuyor” diyerek, rejimin ilerleyişinin önünde bir engel kalmamış olabileceğini vurguladı.

‘KIRILGAN ATEŞKES ÇÖKTÜ’

France 24, rejimin saldırıları sonrasında İdlib’de hızlanan çatışmanın 2018 Astana anlaşmaları ile aracılık edilen Türkiye, Rusya ve İran arasındaki kırılgan ateşkesin çökmesine neden olduğunu yazdı.

Haberde, Rusya’nın ve Türkiye’nin bir birine karşıt güçlerine destek verdiğine işaret edildi.

Orta Doğu odaklı haber yapan Middle East Eye ise, Birleşmiş Milletlerin (BM), çatışmalar sonrasında 700 bin kişinin göçe maruz kaldığı yönündeki açıklamasını öne çıkarttı.

Haberde, Esad güçlerinin stratejik bir bölge olan Saraqeb ile M5 ve M4 yollarının bağlantı noktasını ele geçirerek, Türk askeri konuşlanma alanlarını çevrelediği belirtildi.

Haberde, şu bilgiler paylaşıldı:

“Türk destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) isyancı grubunun sözcüsü Binbaşı Yusuf el-Hammoud ‘İdlib’te herkesin beklediği savaş henüz başlamadı’ dedi. Hammoud'a göre, saldırının son aşaması Pazartesi günü Ankara'da bir anlaşma yapılmaksızın sonuçlanan Türk ve Rus yetkililer arasındaki tartışmaların sonucuna bağlı. İsminin gizli kalması şartı ile MEE’ye konuşan bir Türk resmi kaynağı, ‘Gelecekte yapılacak görüşmeler için herhangi bir tarih belirlenmedi. Ancak bu onlarla konuşmayacağımız anlamına gelmiyor.’”

TÜRKİYE NEDEN ISRARCI?

“Türkiye ve Suriye rejimi, tüm kuvvetleriyle kafa kafaya gelmeden önce son çıkışta” yorumu yapan Al-Monitor ise, Türkiye ve Rusya’nın İdlib üzerinde siyasal çözüme ulaşmalarını sağlayacak pencerenin giderek daraldığı ifade etti.

“Bu kadar ölümcül karşılaşmalara rağmen, neden Türkiye bölgede birliklerini tutmak konusunda ısrarcı” diye soran Al Monitor, haberinde “Türkiye riskli stratejisinde iki hedefe sahip. İlki, İdlib’de mütakere için Moskova’yı bir çözüm masası kurmaya zorlamak. İkincisi, masa kurulduktan sonra, Suriye rejiminin Türkiye'nin Afrin'deki askeri varlığının yanı sıra Jarablus, el-Rai ve el-Bab'ın cebinde kalmasına izin vermesi konusunda Rusya’nın garantisini almak” değerlendirmesi yaptı.

BBC World’ün “İdlib neden yeniden gündemde” başlıklı video haberinde de şunlara yer verildi: “Yüz binlerce sivil zorunlu göç ile karşı karşıya. Bir zamanlar Suriyeliler sınırdan Türkiye’ye kolayca geçebiliyordu. Ama bu sınır kapısı artık kapandı. Türkiye daha fazla mülteci istemiyor. Bu savaşın 9 yaşında olduğunu unutmayın. İdlib, savaşın son perdesi olabilir. Ama bu uzun, acı verici bir son savaş olacak.”

Çeviri: Mezopotamya Ajansı