Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 14 Temmuz'da Diyarbakır'da 'demokratik özerkliği' ilan etmesinin ardından 30-31 Temmuz'da yapılacak olan olağan genel kuruluna hazırlanıyor…

Eş başkan ve 101 kişilik daimi meclisin seçileceği genel kurul öncesi DTK, 31 yıldır yurt dışında olan ve zaman zaman PKK ile Abdullah Öcalan'ı eleştiren Kürt siyasetçi Kemal Burkay'a çağrı yaptı.

DTK sözcüsü Cemal Coşkun, 30 Temmuz'da Türkiye'ye dönecek olan Kemal Burkay'ın, DTK bünyesinde görev almasını istediklerini söyledi.

DTK sözcüsü Cemal Coşkun, 30-31 Temmuz'da Diyarbakır'da yapılacak olan genel kurul için delege seçimlerinin tamamlandığını belirtti. Genel kurulda öncelikle eş başkanlık ve 101 kişilik daimi meclis seçimlerinin yapılacağını belirten Coşkun, "Eş başkanlık seçimi için şu anda mevcut eş başkanlar Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk dışında bir aday yok. Sanırım kendileri yeniden eş başkan seçilecekler. Bunun dışında hem gündemi değerlendireceğiz" dedi.

DTK bünyesinde bölgedeki her kesimin temsil edildiğini ve DTK bünyesinde yer almasını istedikleri kişi ve kurumlarla görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Coşkun, "Şu anda delege düzeyinde DTK bünyesinde Ermeniler, Araplar, Türkmenler, Keldaniler temsil ediliyor. Hak-Par ve KADEP ise gözlemci olarak DTK bünyesinde yer alıyorlar" diye konuştu.

BURKAY'A DAVET

31 yıldır bulunduğu yurt dışından, 30 Temmuz'da Türkiye'ye dönecek olan ve zaman amanda PKK ve Abdullah Öcalan'ı eleştiren Kemal Burkay'a da çağrı yaptıklarını söyleyen Coşkun şunları söyledi:

"Sayın Kemal Burkay 31 yıldır Avrupa'da bulunuyor. Kendisi ile hem hasret gidermek hem de birikim ve deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. DTK bünyesinde yer alması için delegeler anlamında güçlü bir irade var. Avrupa'daki politikaları çok iyi biliyor. Biz onun deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Kendisini de DTK bünyesinde görev almaya ve çalışmaya davet edeceğiz. Bize tecrübelerini aktarmasını isteyeceğiz."

BURKAY'I, ZAMAN AŞIMI KARARI İLE TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

Kemal Burkay'ın, 31 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönmesini, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nının verdiği takipsizlik kararı sağladı. Sıkıyönetim Mahkemeleri döneminde hakkında soruşturma açılan, soruşturma dosyası daha sonra sırayla kapatılan DGM, son olarak özel yetkili mahkemelere aktarılan Kemal Burkay'ın dosyası, "Daimi arama evrakları" arasında yer alırken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcığı görevlileri, Kemal Burkay'ın dosyasını incelemeye almış, "Bölücü örgüt üyeliğinden"soruşturması bulunan Burkay'ın dosyasının 20 yıllık zaman aşımına uğradığını görünce takipsizlik kararını vermişti.