Diyarbakır Sur İlçe Belediyesi bünyesinde kurulan ‘Kırklar Meclisi' Türkiye'de bir ilk olan "Ortak Vicdan Anıtı" yaptırdı.

Diyarbakır'da Sur İlçesi Anzele Parkı’da dikilen anıtta Cumhuriyet öncesi ve sonrası Mezopotamya coğrafyasında; Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan dinlerine mensup, Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Keldani, Yahudi, Süryani ve Yezidi halklarının bir daha acı yaşamaması için tasarlandı. Kitap üzerinde ağlayan gözyaşı ve ateşin işlendiği anıta Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Ermenice, İbranice ve Arapça dillerinde "Acıları Ortaklaştık ki, Bir Daha Yaşanmasın" diye yazıldı.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, acıları yaşatan egemenlerin, yaşattığı acılarla yüzleşmelerini sağlayacaklarını belirterek; "Bugün artık egemenlerin bütün bu halklardan özür dileme zamanı gelmiştir." dedi.

Diyarbakır'da Sur Belediyesi tarafından "Acıları Ortaklaştırdık ki, Bir Daha Yaşanmasın" şiarı ile Anzele Parkı'nda inşa edilen "Ortak Vicdan Anıtı’nın açılışı farklı inanç kesimlerinin katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı.

Törene; Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, Meryem Ana Süryani Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer, Surp Sarkis Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan, DTK İnanç Komisyonu üyeleri, BDP, HDK, DİAY-DER, BÜŞAK-DER, Pir Sultan Abdal Kültür Sanat Derneği Diyarbakır Şube temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Tören öncesi yurttaşlar, anıta ilişkin görüş ve önerilerini içeren notları anıtın hemen yanında bulunan panolara astı.

'EGEMENLERİN TETİKÇİSİ OLMAYACAĞIZ''

Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan törende ilk olarak konuşan Sur Belediye Başkanı Demirbaş, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünü "İnsanlık tarihinin utanç sayfalarından bir gün" olarak değerlendirerek, bir daha bu acıların yaşanmaması için bir araya geldiklerini söyledi. 12 Eylül'ün bütün halklara acıların tattırıldığı bir gün olduğunu söyleyen Demirbaş, "O acıları tattıranların yaşattığı acılarla yüzleştirilmesinin zamanı gelmiştir. Tarih boyunca bu coğrafyada halk ve inançlara acılar yaşatıldı. Artık bizlerin de yaşadığımız ve yaşattığımız acılarla yüzleşme zamanı gelmiştir. İnsan en çok acıdan kurtulmayı, acıyla karşılaştığı gün ister. Artık biz eskisi gibi değiliz ve olmayacağız da. Bizler tarihimizden dersler çıkarttık. Tarihimize öz eleştirisel bakıyoruz. Kazanacağımız yer yine tarihin derinlikleridir. Biz artık bu halkların evladı olarak şunu net söylüyoruz; bize bu acıları yaşatan egemenlere rağmen bir arada yaşayacağız. Artık birbirimize acı yaşatmayacağız. Egemenlerin tetikçisi olmayacağız. Bu anlamıyla insanlık, halk ve inançlara özeleştirimizi veriyoruz" dedi.

'ACILARLA YÜZLEŞECEĞİZ, YÜZLEŞTİRECEĞİZ'

Bölgede katledilen insanları saygıyla bir kez daha andıklarını belirten Demirbaş, şunları ifade etti: "Bu acıların yaşanmaması için canlarını ölüme yatıran Kemal Pir, Mazlum Doğan ve Sakine'yi buradan saygıyla anıyoruz. Artık hepimiz bu acıları yarıştırmak yerine acıları ortaklaştıracağız. Bilinmelidir ki; bize bu acıları yaşatan egemenlerin de yaşattığı acılarla yüzleşmesini sağlayacağız. Yüzleşeceğiz, yüzleştireceğiz. Bugün artık egemenlerin bütün bu halklardan özür dileme zamanı gelmiştir. Biz tarihsel özeleştirimizi buradan veriyoruz. Sizlerin de vermesini istiyoruz. Artık Ermeni, Süryani, Kürt, Alevi ve Ezidiler, gerçek Müslümanlar artık bu acıları yaşamak istemiyor. Biz bütün bu acıların ortak paydası olarak herkesin vicdanına sesleniyoruz; kimse bu topraklarda bir daha acı yaşamasın." Demirbaş, son olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve 8 aydır devam eden "çözüm süreci"nde hiçbir cenazenin gelmediğini belirterek, barış için herkesin çabaladığı bir dönemde hükümetinde bu var olan çabaya destek vermesi çağrısında bulundu.

'BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİNDE BİR YAŞAM'

Daha sonra Ermeni Cemaati adına törende bulunan Yazar Mıgırdiç Margosyan konuştu. "Gâvur Mahallesi'nde size selamlar getirdim" diyerek konuşmasına başlayan Margosyan, "Bu mahalle artık gâvuru tükenmiş bir mahalle ama olsun ismi yaşıyor. Umut ediyorum ki; bundan sonra bu mahallelerde gâvuru, Kürdü, Alevi'si de tüm halklar beraber kol kola barış ve kardeşlik içinde yürüyeceklerdir" diye konuştu. Margosyan'ın ardından konuşan Meryem Ana Süryani Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer ise; "Geçmişte bu bölgede yaşayan farklı inançların ve diğer halklara eziyetlerin hatırlanması açısından hazırlanan bu anıtın bize kardeşlik bağları içine itmelidir. Her gün bu kardeşliğin daha pekiştiğini görmekteyiz." diye konuştu.

Törende Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, DİAY-DER Başkanı Zahit Çiftkuran, DTK İnanç Komisyonu üyesi Samet Bilgin, BDP Diyarbakır İl yönetici Mahmut Yokuş, Türkmen Alevileri adına BÜŞAK-DER Başkanı Aydın Atlı da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından anıtın kurdelesi farklı inanç ve halkların temsilcileri tarafından kesildi. Anıtın önünde toplu fotoğraf çektirilmesiyle tören sona erdi.

DEMOKRAT HABER