Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde Ermeni Soykırımı'nın 100’üncü yılı dolayısıyla Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde katledilen Ermeniler anıldı. Anmaya Ermeni yurttaşların yanı sıra, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve HDP'li adaylar, Ermeni sanatçı Ara Dinkjian katıldı.

AĞITLAR YAKILDI, DUA EDİLDİ

Çüngüş'e bağlı Yeniköy’de bulunan Düden Kuyusu'na 100 yıl önce soykırım sırasında diri diri atılarak katledilenler için kuyu başında buluşan Ermeni yurttaşlar, ağıtlar yakıp ve dua okudu.

Acı ve duygu dolu anların yaşandığı anmada gözyaşları sel oldu.

"Ermenileri yeryüzünden soykırımla yok etmek istediler. Ama bizi yok edemediler kılıç artığı kuşaklar bakın bugün burada" diyen Ermeni yurttaşlar, kuyu başında ağıtlar yakıp gözyaşı döktü.

Anma sırasında, ağıtlar eşliğinde kuyuya karanfiller bırakıldı.

'ERMENİLERİ DİRİ DİRİ KUYUYA ATTILAR'

Ermeni aileler adına konuşan Hadi Gümüş, 24 Nisan soykırımın yıldönümünde her yerde katledilenler için anma etkinlikleri düzenlendiğini belirterek, anma etkinlikleri düzenlenirken devlet tarafından 23 Nisan'ın kutlanmasını kınadı.

'BİR DAHA BU TOPRAKLARDA SOYKIRIMA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Anmada konuşan Aydoğan ise Ermeni Soykırımı’nı açığa çıkarmanın devlet arşivlerinden değil canlı tanıklarından öğrenileceğini belirtti. Devletin artık Ermenilerden özür dileme zamanının geldiğini ifade eden Aydoğan, bir daha asla bu topraklarda soykırıma izin vermeyeceklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından katliamda yakınlarını kaybeden aileler gözyaşları içerisinde kuyu başından uzun süre ayrılmadan dualar okudu. Aileler, yaşadıklarını birbirilerine anlatarak acılarını paylaştı.