AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 4. yılında  katledildiği yerde anılacak. Dink’i öldüren Ogün Samast, azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal ve Erhan Tuncel de Hizbullah sanıklarının firarıyla gündeme gelen CMK’nın 102. maddesi uyarınca, haklarında bir hüküm kurulmadığı takdirde gelecek yıl cezaevinden çıkacak.

Samast, Hayal ve Tuncel hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Cinayette sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle birçok isme suçlamalar yöneltildi, ancak o davalar da bir türlü bitmedi. “Hrant’ın Arkadaşları” bu yıl da “vicdan için, hukuk için, adalet için, Hrant için” bugün saat 15.00’te AGOS önünde olacak.

Soruşturma sonucu 18 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Dava sürecinde dosyanın asıl faillerinden Samast’ın dosyası, yaşı nedeniyle  İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Davanın son duruşmasında ara kararını açıklayan mahkeme, Tuncel ve Hayal için tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 7 Şubat’a ertelemişti. Duruşmalar sırasında, suikasttan aylar önce istihbarat birimlerinin uyarıldığı iddiası gündeme gelmiş, ancak jandarma ve polis istihbaratının neden harekete geçmediği sorusunun cevabı bulunamamıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından, 1 Ocak 2011’den itibaren yürürlüğe giren CMK’nın 102. maddesi, Dink cinayetinin sanıkları için de bir umut kapısı oldu. Samast ve Hayal 24 Ocak, Tuncel de 26 Ocak 2007’de tutuklandı. Mahkeme, Dink cinayetini “devlete karşı işlenen suç” kapsamında görmezse; Samast, Hayal ve Tuncel 2012’nin ilk günlerinde serbest kalacak. Temyize gitmesi halinde dava Yargıtay’da görüşülecek. Bu tarihe kadar Yargıtay’dan karar çıkmaması durumunda yine bu üç kişi tahliye edilecek.

MİLLİYET