Didim Kaymakamlığı’nın hazine arazisini işgal ettikleri gerekçesi ile Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi hakkında vermiş olduğu yıkım kararı bugün binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

 

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği bir basın açıklaması düzenleyerek kaymakamlığın vermiş olduğu tahliye ve yıkım kararını protesto etti. Bugün saat:13.00’de Cemevi önünde düzenlenen basın açıklamasına, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren Alevi Kurum temsilcileri yanısıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.  

 

Basın açıklamasını Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği üyesi ve aynı zamanda Cemevi’nin yıkım sürecini takip eden Avukat Zekiye Baran okudu. Baran açıklamasında ilk olarak Cemevi’nin kuruluşu, yaşanan sorunlar ve yıkım kararının verilişinden bugüne gelen süreç ile ilgili bilgileri aktararak verilen kararın hukuki olmadığının altını çizdi.

 

‘EL KOYDUĞUNUZ PARALARIMIZI GERİ VERİN’

Derneğin açmış olduğu davaların kendi lehlerine sonuçlanmasına rağmen dernek hesaplarına konulan blokelere de dikkat çeken Baran; “Biz derhal bu paramızın geri verilmesini istiyoruz. Çünkü; bu paraları biz üyelerimizin ve dostlarımızın katkılarıyla ve alın terimizle kazandık. Zaten bizden aldığınız vergilerle bizim rızamız dışında Diyanet İşleri Başkanlığını besleyerek, Alevileri asimilasyon politikalarınızı sürdürmüyor musunuz? O nedenle buradan tekrar haykırıyoruz, el koyduğunuz paralarımızı geri verin” diye konuştu.

‘KAYMAKAMLIKTAN BİR ADIM GELDİ’

Alevilerin yıllardır eşit yurttaşlık mücadelesi verdiklerini belirten Baran şöyle devam etti:

“Bu mücadele dün başlamadı. Bu mücadele ta Kerbela’dan başladı. Kerbela’dan bugüne Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da, Gazi’de, Sivas’ta, Madımak’ta bizler katliamlarda yeniden dirilip, yeniden çoğaldık. Tüketemediniz, tüketemeyeceksiniz. ‘Cemevleri Alevilerin ibadet merkezidir’ dedik. Biz bu yıkım kararı geldiğinde şunu söyledik. Burası bizim inanç ve kültür merkezimizdir. İmece usulü ile, alın terimizle yaptık. Hiçbir devlet kurumunun bir kuruş parası yoktur. Burası Alevilerin kutsalıdır. Canlı kalkan oluruz, gene de yıktırmayız dedik. Ve mazlumdan yana olan emek ve demokrasi güçleri de yanımızda yer aldı. Dün Didim Kaymakamlığı tarafından 25 Haziran tarihli ve 2484 sayılı karar, derneğimize elden tebliğ edildi. Ve kararda; Belediye İmar planında kültürel tesis olarak ayrılması nedeniyle, bu taşınmazın tahsisinin talep edilmesi ve amaca uygun kullanılması şartıyla Didim Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneğine bırakılmasının uygun olacağı, Belediye tahsis talebinde bulunur ise; idare tarafından işlemlerin süratle sonuçlandırılacağı belirtilmiştir. Yani bir adım atılmıştır. Biz bu adımın atılmasında katkısı olanlara da teşekkür ediyoruz, ancak sürecin hızla sonuçlandırılmasını ve süreç sonuçlanıncaya kadar direnişimizi sürdüreceğimizi buradan siz dostlarımıza duyuruyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplanan kalabalık sloganlar eşliğinde Cemevi önünden yürüyüş düzenledi. 19 Mayıs Caddesi tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı.