Demokrasi İçin Birlik hareketi, "Anayasa referandumu OHAL koşullarında yapılamaz" diyerek OHAL'in kaldırılmasını talep etti.

Venedik Komisyonu'nun Türkiye'yle ilgili hazırladığı rapora dikkat çekilen açıklamada, “Demokrasi için Birlik Girişimi olarak Venedik Komisyonu raporunun dikkate alınmasını, anayasanın özgür, eşit koşullarda katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla hazırlanması için OHAL uygulamasına derhal son verilmesini, demokratik hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM), anayasa ve hukuk konularındaki referans kurumu Venedik Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili hazırladığı raporu 1 Mart’ta yayımlanmıştı. Raporda, hükümetin OHAL altında referandum yapma kararı eleştirilmiş, anayasaya dair bu tür hayati değişikliklerin siyasi özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda yapılmasının yanlış olduğu vurgulanmıştı.

Demokrasi İçin Birlik hareketi, Venedik Komisyonu’nun raporuyla ilgili yayımladığı açıklamada, Komisyonu’nun eleştirilerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak OHAL’in kaldırılmasını talep etti.

Açıklamada “Demokrasi için Birlik Girişimi olarak Venedik Komisyonu raporunun dikkate alınmasını, anayasanın özgür, eşit koşullarda katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla hazırlanması için OHAL uygulamasına derhal son verilmesini, demokratik hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi. 

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin anayasa ve hukuk konularındaki referans kurumu Venedik Komisyonu, siyasi özgürlüklerin yoğun bir biçimde sınırlandırılmasının anayasa referandumu için gerekli demokratik çerçevenin oluşmasını engellediğini belirterek, referandumun OHAL kaldırılana kadar ertelenmesini ya da siyasi özgürlüklerin azaltılmasına son verilmesini talep etti.

Venedik Komisyonu’nun Türkiye’deki anayasa değişikliklerine ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’nin tek adam rejimine sürüklendiği, ülkenin otoriter bir rejimi engelleyecek tüm mekanizmalardan yoksun olduğu belirtiliyor. Komisyon raporunda Cumhurbaşkanı’nın şimdiye kadar olduğundan daha yoğun olarak ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yöneteceği ve olağanüstü durumu -kendi isteği doğrultusunda- uzatabileceği de ifade ediliyor.

Demokrasi için Birlik Girişimi olarak Venedik Komisyonu raporunun dikkate alınmasını, anayasanın özgür, eşit koşullarda katılımcı ve çoğulcu bir anlayışla hazırlanması için OHAL uygulamasına derhal son verilmesini, demokratik hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.