HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve  HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında, 17 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Newroz kutlamalarında yaptıkları konuşmalar sebebiyle açılan davanın bugünkü duruşması görüldü.

Demirtaş davaya katılmazken mahkemeye sağlık raporu ve duruşmanın ileri bir tarihe bırakılmasını talep ettiği bir dilekçe gönderdi.  

Dilekçesinde sağlık sorunları sebebiyle duruşmaya katılmasının mümkün olmadığını ifade eden Demirtaş, yargılama sürecindeki ihlallere de dikkat çekti. 

16 Nisan 2018 tarihli duruşma tutanağının kendisine tebliğ edilmediğini ve 30 Nisan 2018’de duruşma yapılacağına dair herhangi bir tebligatta da bulunulmadığını ifade eden Demirtaş, “Hızlandırılmış yargılama adı altında mahkemeniz savunma hakkıma, adil yargılanma hakkıma saygı göstermeyerek açık yasa ihlalleri yapmaktadır. Aslında derhal beraat kararı verilmesi gereken bu dosyada gerçeklerin ortaya çıkmasına yönelik taleplerimiz de reddedilmektedir. Hiçbir şekilde adil yargılama yapmayacağı net olarak anlaşılan heyetinizin yapacağı en doğru şey davadan çekilmek olmalıdır” ifadelerini kullandı. 

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin benzer dosyalarda 2-3 aylık periyotlarla duruşma yaptığını hatırlatan Demirtaş, “Mahkemeniz ne hikmetse bu dosyada 15 günde bir duruşma yapmaktadır. Savunma hazırlığı için talep ettiğimiz makul ve yeterli süre dahi verilmemektedir” dedi.

Demirtaş, savunma hazırlığı yaptığı çok sayıda davanın varlığı, seçim sürecine girilmiş olması, siyasi görevlerinin halen devam ediyor olması gibi hususların gözetilmesini, sağlık sorunlarının dikkate alınmasını ve duruşmanın ileri bir tarihe bırakılmasını talep etti.