HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabından uyarlanan tiyatro oyununu sanatçıların, siyasetçilerin, Başak Demirtaş, Dilek İmamoğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu'nun birlikte izlemesi, ardından da kitabın İBB iştiraki olan İstanbul Kitapçısı’nda satılması bazı kesimlerin kitabı hedef tahtasına koymasına neden oldu. Konu hakkında açıklama yapan Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, ‘12 Eylül dönemine mi döneceğiz’ diye tepki gösterdi. Kitabı basan Dipnot’un Genel Yayın Yönetmeni de "Selahattin edebiyat yapıyor, söz kuruyor. Bunlar bunu yapamıyor bundan dolayı da korkuyorlar. Marjinal dedikleri siyasi partinin temsilcisinin yazdığı metni okuyan binlerce insan var" dedi.

DİPNOT GENEL YAYIN YÖNETMENİ: EN ÇOK SATAN ON KİTAPTAN BİRİ 

Demirtaş'ın kitaplarının yayımlandığı Dipnot Yayınları'nın Genel Yayın Yönetmeni Emir Ali Türkmen de konuya ilişkin değerlendirmesinde siyasi iktidarın sürekli gerilim ürettiğini, Demirtaş'ın kitabının en çok satan on kitaptan bir tanesi olduğunu vurguluyor.

‘14 DİLDE YAYIMLANMIŞ’

Türkmen'in konuya ilişkin Tükenmez Haber'den Denizcan Akar'a yaptığı açıklama şöyle: 

"Yani bazen kara mizahın bile az kaldığı vakit. Gülsek gülemiyoruz, ağlasak ağlayamıyoruz. Siyasi iktidar sürekli gerilim üretiyor. Selahattin Demirtaş’ın kitabı olan Seher, 2017’de çıktı. Türkiye’nin en çok satan on kitabından bir tanesi. 14 ayrı dilde yayımlanmış. Başka dilde yayımlayan yayınevleri de dünyanın en büyükleri. Penguen mesela. Tiyatrocular da öyküler yapıyor. Bundan normal ne olabilir ki? Siyasi iktidarın temsilcilerini dinleyince bu memlekette yayıncılık yapmak bile eziyet diye düşünüyor insan. Yazmaktan ülkenin bölünmeyeceğini biliyoruz."

‘SELAHATTİN EDEBİYAT YAPIYOR, SÖZ KURUYOR. BUNLAR BUNU YAPAMIYOR BUNDAN DOLAYI DA KORKUYORLAR’

Sözün gücüne inandıklarını vurgulayan Türkmen, 'Bunlar da sözün gücünden korkuyorlar. Selahattin edebiyat yapıyor, söz kuruyor. Bunlar bunu yapamıyor bundan dolayı da korkuyorlar. Marjinal dedikleri siyasi partinin temsilcisinin yazdığı metni okuyan binlerce insan var. Kitap fuarlarında imza günleri yapıyor. Sözün gücü karşısında onlara da kükremek kalıyor' diye konuştu.

KOCATÜRK: LİNÇ KAMPANYASI

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk de Demirtaş’ın kitabı hakkında sosyal medyada yürütülen linç kampanyasını doğru bulmadığını belirterek, bu kişilerin ismi ve cisminin de belli olmadığını söyledi.

'12 EYLÜL DÖNEMİNE Mİ DÖNECEĞİZ?'

Türkiye’nin imzaladığı Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesine vurgu yapan Kocatürk, Türkiye’de savunulan her düşünce, sanat ifadesi dağıtılabilir, satılabilir’ şeklinde konuşan Kocatürk sözlerine şöyle devam etti:

"Demirtaş’ın önümüzdeki günlerde bir kitabı daha çıkacak. Bu insan Cumhurbaşkanı adayı da oldu, milyonlarca oy aldı. Ayrıca kimin kitap yazacağına kim karar verecek? İkinci Dünya Savaşı, 12 Eylül dönemine mi döneceğiz?"

'İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİNE DE AYKIRIDIR'

Kocatürk, kitap satımında kullanılan bir takım veri tabanları olduğunu belirterek PTT Genel Müdürlüğü'nün de bunu kullandığını belirtti, Kocatürk, "Bunlardan bir tanesi de İBB, Ben çok kitap satıldığını sanmıyorum ama o da kullanılır. Bunların kaldırılması, yasaklanması kabul edilebilir değildir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne de aykırıdır. Türkiye bu sözleşmeyi 76 yıl önce imzalamıştır" dedi.