Cumartesi Anneleri, devlet tarafından kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 512'nci haftada Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

Eylemde, Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışırken bir daha kendisinden haber alınamayan 2 çocuk babası İsmail Şahin'in akıbeti soruldu. "Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankartın açıldığı eylemde, kaybedilenlerin fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşındı.

'BEYAZ TOROSLARDAN SONRA PLAKASIZ ARAÇLAR!'

Hastanede tedavi gördüğü için eyleme katılamayan İsmail Şahin'in eşi Kiraz Şahin'in ses kaydının dinletildiği eylemde konuşan kayıp Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise "Burada Kiraz'ın sesiyiz, İsmail'in çocuklarının sesiyiz. Ta ki eli kanlı failler ortaya çıkana kadar burada olacağız" dedi.

Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak, Şahin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kaybolduğunu hatırlatarak, "Tayyip Erdoğan o gün de sorumluluklarını yerine getirmedi. Hiçbir ahlaki ve vicdani sorumluluk göstererek İsmail'in faillerini bulmadı. Şimdi de aynı. Hala suç işleyenlerin ortaklığını yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

Kayıp Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ise '90'lı yıllarda insanların beyaz Toroslar ile şimdi ise Cizre'de olduğu gibi plakasız araçlarla katledildiklerini belirtti.

'HÜKÜMET KÜRT ÇOCUKLARINI ÖLDÜRMEYİ DOĞAL HALE GETİRDİ'

Alaz Erdost ise yaptığı konuşmada Türkiye'de iktidara gelen hükümetlerin yaşam hakkını ayaklar altına almakta ısrar ettiğini söyleyerek, 14 Ocak'ta Cizre'de polis tarafından 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın katledilmesini hatırlattı. Kazanhan'ın öldürülmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Oynayan Filistinli çocukları öldüren İsrail devletinin başbakanı Netenyahu aynı Paris'teki teröristler gibi insanlık suçu işliyor" açıklamasını hatırlatan Erdost, Davutoğlu'na, "Kürt çocuklarını öldürerek neredeyse doğal hale getiren hükümetin başbakanı olarak siz de insanlık suçu işliyorsunuz. Çocukları öldüren politikalarınıza son verin" diye seslendi.

'TÜM BAŞVURULARA RAĞMEN ERDOĞAN AİLE İLE GÖRÜŞMEDİ'

Beyoğlu Belediyesi'nde 18 Ocak 1996 tarihinde temizlik işçisi olan, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na üye İsmail Şahin'in, 36 yaşındayken iş arkadaşlarının anlatımlarına göre elindeki süpürgesiyle kaybolduğunun aktarıldığı eylemde, Şahin Ailesinin Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü ve savcılığa başvurduğu hatırlatıldı. Erdost, "Tüm başvurulara rağmen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan aile ile görüşmedi. 2011 Şubatı'nda kayıp aileleri ile görüşen Başbakan'a Kiraz Şahin, 'Eşim sizin işçinizdi, mesai saatlerinde kayboldu. İsmail Şahin'in akıbetinin açıklanması sizin sorumluluğunuzdadır' dedi" diyerek, Şahin'in akıbetine ilişkin tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını bildirdi. Yetkililere seslenen Erdost, "İsmail Şahin'e ne oldu' sorusu daha kaç yıl cevapsız kacak? Devletin gücü İsmail'in akıbetini açıklamaya yetmiyor mu?" diye sordu.

Kaynak: ANF / Foto: Evrensel