Türkiye’de ‘vicdani ret’ ancak son birkaç aydır tartışılır hale gelebildi. Halbuki yıllardır türlü baskılara rağmen vicdani reddini açıklayan insanlar vardı ve olağanüstü bir mücadele yürütüyorlardı.

 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye bu konuda düzenleme yapması için Aralık ayına kadar süre verince hükümet de tartışmanın içine girdi. Ancak hükümetin yaklaşımı Avrupa Konseyi kararının çarpıtılarak uygulanması şeklinde oldu.

 

Henüz bu konuda sonuç alıcı bir noktaya ulaşılamasa da vicdani ret ilk kez kamuoyunda bu kadar tartışıldı. Hükümetin olumsuz yaklaşımına rağmen çok sayıda yazar vicdani reddin gerekliliğini belirtti.

 

VİCDANİ RET ÇORUM’DA


EDP (Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Çorum İl Örgütü'nde düzenlenen basın toplantısında vicdani reddini açıklayan Kazım Birdal Tüfekci "Zorla askere götürülüp insan öldürmeye zorlandığım, cinayet işlemek zorunda bırakıldığım, insanlara zulmetmek için eğitilip insan vücudunu ve ruhunu öldürme sanatını öğrenmeye zorlandığım takdirde; buna direneceğimi, hiçbir koşulda egemenlerin tetikçisi olmayacağımı deklare ediyorum" dedi.

 

Sözlerine başta şu anda Kasımpaşa Askeri Cezaevi'nde yatmakta olan Muhammed Serdar DELİCE olmak üzere bütün vicdani redcilere selamlarını göndererek başlayan Tüfekci, anne ve babasının kaygılarını da anlattı.

 

Tüfekci, "Annem-babam ve kardeşlerim ağlamasın diye başka annelerin, başka babaların, kimisi daha çocuk yaşta olan gencecik oğullarını ve kızlarını öldüremem ve bu kan kokan vahşetinize ortak olamam" dedi.

Tüfekci, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Savaşlarla, cinayetlerle, tecavüzlerle bezenmiş bir yolu yürüyoruz insanlık olarak... En mutlumuz gözlerini hiç açmayan... Kulaklarımızda hep günahsız ölenlerin çığlıkları... Yoruldum her cinayete ortak olmaktan... Siz bakmasanız da olur... Ben kaldırıyorum başımı..."

YEREL BASIN NASIL GÖRDÜ?


Çorum Gazetesi “Bak şu çapsıza!” başlığını kullandı:

http://www.corumgazetesi.com.tr/guncel/Bak-su-capsiza_-3352.htm

 

Çorum Manşet, “Ne ayak Tüfekçi?” dedi:

 

http://www.corummanset.com/detay.asp?id=5639

 

Yayla Haber en makul başlığı attı: Çorum’dan ‘Vicdani Retçi’ çıktı:
 

http://www.yaylahaber.com/flas-haberler/corumdan-vicdani-retci-cikti-h13603.html

Böylece Çorum da vicdani retle tanışmış oldu...

DEMOKRAT HABER