Müslüman Uygurların Suriye ve Irak'taki cihatçı gruplarda "ölüm fedaisi" olmaya gittiklerine ilişkin bir açıklama yapan Çin'in suçlamaları, geçtiğimiz hafta Tayland'da orman kamplarından alınan Uygurların zorla Çin'e geri gönderilmesinin Türkiye'de protestoları tetiklemesinin ardından geldi.

Çin, Uygurların ülke dışındaki radikal gruplara katılmak için kaçtıklarını iddia ediyor ve buna örnek olarak da geçtiğimiz yıl Çin ile Vietnam arasındaki sınırı geçmeye çalışan bir grup Uygur'un bir tren istasyonuna düzenledikleri bıçaklı saldırıyı gösteriyor.

Çin'in Kamu Güvenliği Suç Araştırma Dairesi Bölüm Başkanı Tong Bişan, Kuala Lumpur'daki Türk diplomatları Uygurlara belge sağlamakla suçladı.

Birkaç ay önce de Çin polisi Şanghay'da ülkeden kaçmaya çalışan Uygurlara Türk belgesi sağladıkları gerekçesiyle çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

Tong, Uygurların Türkiye'ye gittikten sonra burada radikal gruplara satıldığını iddia etti.

Tong, "Belli yerel güçler tarafından çok kolay bir şekilde kontrol ediliyorlar. Gençleri örgütlüyorlar, beyinlerini yıkıyorlar ve cepheye savaşmaya gönderiyorlar. Onlar ölüm fedaisi" dedi.