Şike soruşturmasının henüz iddianamesi bile hazırlanmadan UEFA’nın Türkiye Futbol Federasyona (TFF) yaptığı baskı sonucu Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesine bir tepkide CHP’den geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, yazılı bir açıklama yaparak, “Eğer federasyon yürütülmekte olan şike soruşturmasında bir suç unsurunun olduğuna dair kaygısı ve şüphesi varsa hiçbir Türk takımının Avrupa liglerine katılmasına izin vermemelidir. Çünkü yürütülmekte olan soruşturma sadece Fenerbahçe’yi kapsamamaktadır” dedi. Toprak, UEFA’nın Fenerbahçe’yle aldığı kararın sorumlusunun hükümet ve federasyon olduğunu savunarak, bu kararın Türk futboluna telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini dile getirdi.

"AKP SEÇİMDEN ÖNCE TARAFTARLA KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMEDİ"

Cumhuriyet’in haberine göre, TFF’nin 6 ay boyunca şikeye göz yumduğunu öne süren Toprak, “Fenerbahçe ve Trabzonspor aynı puanla ligi bitirdiler. Bir haftanın bile şampiyonluğu etkileyeceği bir ortamda federasyon ve AKP yaşanlara göz yummuş ve ortaya çıkan bütün sorunların asli sorumlusu konumuna gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu. AKP’nin 12 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçimleri öncesinde başta Fenerbahçe olmak üzere taraftarlarla ve kulüplerle karşı karşıya gelmemek için yaşananları izlediğini ve hiçbir müdahale bulunmadığını iddia eden Toprak’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Sürece göz yumanlar en az şike yaptığı iddia edenler kadar suçludur. Fenerbahçe Spor Kulübü UEFA tarafından Şampiyonlar Ligi marka değeri gerekçe gösterilerek ligden men edilmiştir. O zaman Fenerbahçe’nin Süper Ligden de düşürülmesi gerekmektedir. Şampiyonlar Liginin marka değeri varda süper ligin yok mu? Bu değeri koruyacak olan federasyon ve hükümettir. Ama bu iki kurum şike olayını seyrettikleri gibi ligimizin değerinin düşürülmesini de seyretmektedirler.”

"HÜKÜMET VE FEDERASYON KÜME DÜŞTÜ"

UEFA ve TFF’nin sadece iddia makamı olan savcılıkla görüşerek karar almasının akla ziyan bir durum olduğunu belirten Toprak, savcının suçlamayı yapan kişi olduğunu anımsattı.

Fenerbahçe’yle ilgili kararı verecek olan makamın mahkeme olduğunu ve ortada alınmış bir kararın bulunmadığını ifade eden Toprak, “Soruşturmanın gizliliği söz konusuyken UEFA yetkilisi nasıl savcıyla görüşebilir? Fenerbahçe başta olmak üzere birçok spor kulübü yöneticileri ile futbolcuları belli suçlamalardan yargılanmaktadırlar. Hiç kimse veya hiçbir kurum ceza almadan suçlu ilan edilemez. Verilen bu kararla bu soruşturmada yargılananlar mahkûm edilmiştir” dedi.

TFF’nin şüpheli bir durum karşısında hiçbir takımın Avrupa liglerine katılmasına izin vermemesi gerektiğini savunan Toprak, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Yürütülmekte olan soruşturma sadece Fenerbahçe’yi kapsamamaktadır. Fenerbahçe’de olduğu gibi diğer takımlarda bu soruşturma kapsamında soruşturuluyorsa sadece Fenerbahçe’ye özel bir karar verilemez, verilmemelidir. Hükümet ve federasyon küme düşmüştür. Yaşanan olay artık şike boyutunu aşmıştır. Birileri başta Fenerbahçe olmak üzere Türk futbolunu yeniden dizayn etmektedirler. UEFA tarafından alınan bu karar sadece Fenerbahçe için değil, bütün Türk futbolu için büyük bir yıkım olacaktır. Dünya üzerinde futbolumuzun ve kurumlarımızın hiçbir itibarı kalmayacaktır. Kim UEFA yetkilisini soruşturmaya dahil ediyorsa ortaya çıkan kararın sorumlusu da o dur. Ülkenin ve kurumlarının itibarını korumakla yükümlü olan hükümet ve federasyon küme düşmüştür. Bu hükümet ve TFF Türkiye’yi temsil hakkını kaybetmiştir.”