DTK’nın düzenlediği “Kadın ve yazarlık” konulu Çalıştayda konuşan TJA aktivisti Xece Şen, cezaevlerinde kadın yazarlara ait 500 eserin kaybedildiğini ve kitap taslaklarının bulunması için bir komisyon kurulması gerektiğini ifade etti.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) “Kadın ve yazarlık” başlıklı düzenlediği Çalıştay, Cevahir Sadak Düzgün’ün moderatörlüğünde “Kürtçe yayınlarda cinsiyetçilik” konusuyla devam etti.

Tartışmaları ile yayınlardaki cinsiyetçiliğe dikkat çeken Kürt kadın yazarlar, cinsiyetçiliğe karşı mücadele etmenin yollarını tartıştı. Karşılıklı tartışmaların yaşandığı çalıştayda, kadınlar yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.

‘KADINLARA AİT 500 KİTAP TASLAĞI KAYIP’

Çalıştayın ikinci oturumunda konuşan TJA aktvisti Xece Şen de, “Zindanlarda kadın ve yazarlık” başlıklı konu üzerine konuşma yaptı. Şen, cezaevinde olan kadınların yaşadıkları sorunlara değinerek, cezaevlerinde yazılar kaleme alan kadınların yazıları ile özgürlük hissiyatını geliştirildiğini, özgürlüğün onlar için zamana ve mekana sığdırılamayacak kadar geniş olduğunu ifade etti. Cezaevindeki kadın yazarların toplum yaşam, sosyoloji, felsefe, cinsiyet rolleri gibi birçok konu altında yazılar kaleme alıp taslak oluşturduklarını ancak bu taslaklara el konulduğunu ifade eden Şen, kadınların bir araya gelmemeleri konusunda çeşitli engellemelerin söz konusu olduğunu söyledi.

‘KADINLAR HÜCRE İÇİNDE HÜCREYİ YAŞIYOR’

“Kadınlar hücre içinde hücreyi yaşıyorlar” diyerek cezaevi koşullarına dikkat çeken Şen, “İçeride yazdıkları elinden alınıyor. Onların yazmaya olan hevesleri kırılmak isteniyor. Biz Kürt kadınları inatçıyız. Bırakmadık yazmayı. Cezaevlerinde 500’e yakın arkadaşın kitap taslağı var. Ancak sayılı arkadaşın kitabı çıktı. 500 taslak kayıp. Ne oldu bilmiyoruz. Bizde röportajlar aracılığı ile içerideki arkadaşlarımızın yazılarını yayınladık” ifadelerini kullandı.

Şen son olarak, el konulan ve kaybolduğu iddia edilen kitap taslakları için bir komisyon kurulması önerisinde bulundu.

‘KADIN YAZARLAR DESTEKLENMELİ’

Şen’den sonra 27 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Ferda İldan, kısa bir konuşma yaptı. İldan, içeride yazmanın önünde birçok engelin olduğunu, ancak kadınların bunlara rağmen yazmaya devam edip büyük bir mücadele sonucunda kitaplarını bastıklarını söyledi. Hala içeride yazan çok sayıda Kürt yazarın olduğunu belirten İldan, kadınlara destek sunulması gerektiğini ifade etti.

Yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik de yazmaya başladığı ilk yıllarda cezaevinde defalarca koğuşunun basılıp koğuşta kalem ve kağıt arandığını, çeşitli baskılarla yazmasının engellendiğini söyledi. Çelik, tüm engellemelere rağmen kadınlarının yazmaktan vazgeçmediklerini dile getirdi.

Çalıştayın son bölümünde ise Dilan Aydın’ın moderatörlüğünde “Yazma ve yayın teşviki”  başlıklı konu tartışıldı. Aydın, kadınların hem kendilerini hem de birbirlerini yazmaya teşvik etmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: MA