30 mahkumun katledilği Bursa Cezaevi’ndeki katliamın tanığı Nihat Göktaş, cezaevlerinin her dönem hedef haline getirildiğini söyleyerek, bugün yaşananların o dönemde cezaevlerinde yaşananlarla benzer olduğunu söyledi. 

19 Aralık Cezaevi Katliamı üzerinden 16 yıl geçti. Katliamın tanıkları, cezaevlerinin her dönem iktidar tarafından hedef seçildiğini savundu. 

Arzu Demir'in ANF'de yer alan haberi şöyle: 19 Aralık tarihinde 30 tutsağın katledildiği Bursa E Tipi Cezaevi’ndeki katliamın tanığı Nihat Göktaş, operasyonda Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Cezaevinde açlık grevinde giren Göktaş, operasyonun ardından açlık grevini ölüm orucuna çevirdi. 

Katliamı “Bir savaş ortamı”ydı sözleriyle anlatan Göktaş, “Sabaha karşı geldiler. Savaşa gider gibi silahlar, gaz bombalarıyla. ‘Devrimci tutsaklar teslim alınamaz’ sloganını attığımızda atış yağmur gibi başladı. Silahlar yetmemiş gibi, kimyasal maddeler attılar. Küçücük bir yere yağmur gibi attılar. Nefes alamadık, gözümüzü açamadık. Kendimizi bir anda açık, fiili bir savaşın içinde bulduk. Bizler ise savunmasızdık” dedi.

“BEDENLERİMİZ ELLERİNDEYDİ”

Katliamın amacının mahkumların iradesini teslim almak olduğunu savunan Göktaş, “Bedenlerimiz aslında ellerindeydi. Buna rağmen ‘Teslim olun’ demelerinin tek amacı vardı, irademizi, politik kimliğimizi teslim almak istiyorlardı” sözlerini kullandı. 

Göktaş, o geceye dair hafızasından çıkmayan görüntülerden birinin de Ali İhsan Özkan ve Murat Özdemir’in yaşamını yitirmesi olduğunu belirtti. Göktaş yaşanan o anları ise “Silahları yetmezmiş gibi, diri diri yaktılar” sözleri ile anlattı.

SALDIRI DEVLET GÜNDEMİNDE

Göktaş cezaevlerinde bugün yaşananların o dönem ile bir benzerlik taşıdığını söyledi. AKP Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın “Devlet büyüklerine suikast halinde millet cezaevlerini basacak ve tüm Fetö’cüleri ve PKK’lıları asacak. Halk Arasında konuşulan bu” sözlerini hatırlatan Göktaş, “Üç cezaevine uçaksavar yerleştirdikleri kamuoyuna yansıdı. Tüm bunlar cezaevlerine bir saldırının devletin gündeminde olduğunu gösteriyor” dedi.

“AİLELERİN ENDİŞESİ ARTIYOR” 

Göktaş, 19 Aralık katliamının yıl dönümünde giderken demokratik kamuoyuna, cezaevleri konusunda duyarlılık çağrısı yaparak, “19 Aralık katliamı sırasında ‘o tutuklu’, ‘bu tutuklu’ diye ayrım yapmadan, katlettiler. Bunu unutmayalım ve ortak, birlikte hareket edelim” dedi.