Soçi Olimpiyatları'nı protesto etmek için dün Konya'da açlık grevine başlayan Çerkes aktivistler, bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Konya Çerkes Derneği'nde yapılan açlık grevine, Mıgod Nahide Demir, Hatko Gülay Umay, Naje Ela Tarı ve Memxağ Buket Merdan katılıyor.

Açlık grevindeki Çerkes aktivistler adına açıklama yapan Naje Ela Tarı, 22. Kış Olimpiyatları'nın tarihe Putin'in oyunları olarak gireceğini, hep yolsuzluklarla, doğa ve çevre felaketiyle, insan haklarının ihlali ve Çerkes halkının inkarı ile anılacağını söyledi. Tarı, "Bu süreçte Soçi gerçeğini, Soçi'de binlerce yıl; herkesten önce ve herkesten çok yaşadığımızı, bu toprakların bizimle Soçi (Saçe) diye anıldığını elimizden geldiğince dünyaya anlatmaya çalıştık. Modern bir toplum olmak, devletleşmek, uluslaşmak için ilk adımlarımızı burada attığımızı; Çerkesya Özgürlük Meclisi'ni 1861 yılında burada kurup yine buradan dünyaya bağımsızlığımızı ilan ettiğimizi; bu anlamda Soçi'nin anavatanımız Çerkesya'nın başkenti ve Çerkes halkının kalbi olduğunu, özgürlüğümüz için Rusya İmparatorluğu'na karşı kahramanca savaşan ve şehit düşen atalarımızın binlercesinin toplu mezarlarının hala burada olduğunu haykırdık. Bu olimpiyatlar Rusya Federasyonu için de tarihi ile yüzleşmenin, geçmişte onlarca halka yaşattığı acıları telafi etmenin ve bu halklarla barışıp birlikte daha güzel bir gelecek inşa etme fırsatı olabilirdi" dedi.

Özgür yaşamaktan başka bir talebi olmayan Çerkes halkının, 101 yıl süren bağımsızlık savaşının son cephesinin Soçi'de soykırımdan geçirildiğini kaydeden Tarı, sağ kalanların yüzde 90'ının sürgün edildiğini hatırlattı. Tarı, ekledi: "Bu felaket sonrası, Çerkes halkı dünyaya dağıldı, anavatanında bölük pörçük yaşamaya mahkum oldu ve yok olma sürecine girdi."

Rusya'ya bunları anlatmaya çalıştıklarını ve geçmişin acılarını telafi etmesini istediklerini söyleyen Tarı, ancak Rusya'nın Çerkeslerin sesini duymadığını ifade etti.

"DAHA UYGUN YERLER VARDI, AMA SOÇİ'DE ISRAR EDİLDİ"

Tarı, şöyle devam etti: "Böyle bir olimpiyat için Rusya'da çok daha uygun bölgeler varken Soçi'de ısrar etti. Bizden kalan bütün izleri yok etti. Hatta varlığımızı bile inkar etti. Buna yaşadığımız her yerde tepki gösterdik, protesto ettik, kınadık. Açlık grevimiz Çerkes halkının bu haksızlığa göstermiş olduğu tepkinin bir parçasıdır. Başta Rusya Federasyonu'nun, yaşananlara tanık olan Osmanlı'nın devamı Türkiye'nin ve tüm dünyanın şunu bilmesini istiyoruz: Adalet yerini bulmadıkça ve Çerkes halkı anavatanında gelecek kaygısı olmadan yaşamadıkça haykırmaya devam edeceğiz." (ETHA)