Geçen yıl 24 Nisan’da Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan anma törenlerine denk getirilen Çanakkale anması, bu yıl yeniden olağan tarihinde 18 Mart’ta yapılıyor.

Ulusal basın, Çanakkale anması için yapılan törenlerin bugün başladığını, “Şehitleri Anma Günü” etkinlikleri kapsamında ise “büyük zaferin” kazanıldığı 18 Mart günü Çanakkale’deki 18 Mart Stadyumu’nda ve Şehitler Abidesi’nde iki ayrı tören yapılacağını duyurdu.

Çanakkale’de bugün başlayan etkinliklerin açılış törenine Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile çok sayıda askeri ve sivil yetkili katıldı.

Geçen yılkinin aksine, bu yıl yapılacak olan tören ve etkinliklerin 24 Nisan yerine 18 Mart tarihine odaklanması dikkat çekerken, bugün yapılan etkinlik kapsamında Gelibolu Yarımadası’ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı’ndan alınan deniz suyu ve Türkiye bayrağından oluşan “kutsal emanetlerin” Ankara’ya götürülerek 18 Mart 2016 Cuma günü yapılacak olan bir törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edileceği belirtildi.

Her yıl 18 Mart’ta yapılan Çanakkale anması, geçen yıl bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurularak Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’a denk getirilmişti.

Erdoğan’ın 24 Nisan’da Çanakkale’de yapılan anma törenine farklı ülke liderlerini de davet etmesi kamuoyunda tepkilere neden olmuş, İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu 24 Nisan öncesi İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek dünya liderlerine Çanakkale’ye değil, Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler için Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yapılan anma törenlerine katılmaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

Çanakkale anmasının geçen yıl, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan anma törenlerine denk getirilmesi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından da eleştirilmişti. Tarihte ilk kez 24 Nisan’da bir Çanakkale anması yapıldığına dikkat çeken Sarkisyan, bunun Türkiye’nin gelenekselleşen inkârcı politikasının bir parçası olduğunu ve tarihin böylelikle tahrif edilmek istendiğini söylemişti. Sarkisyan, “Bu, uluslararası kamuoyunun dikkatini Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü etkinliklerinden saptırılması gibi açık bir amaç için değilse, başka ne tür bir amaç gütmektedir?” demişti.

Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle 2015 yılı boyunca Ermenistan ve dünyanın farklı ülkelerinde yapılan anma töreni ve etkinliklerin değerlendirildiği bir toplantıda konuşan Ermenistan Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ve Türkiye’de geçen yıl ilk kez 24 Nisan’da yapılan Çanakkale anmasına değinerek, “Erdoğan sayesinde daha da başarılı bir tanıtım yaptık” demişti. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber