Araştırmacı-yazar, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun’a, Taraf’tan Neşe Düzel’e verdiği röportajda söylediği “Atatürk resmi cemevlerinden kalkacak” sözleri nedeniyle ölüm tehditleri gelmişti.

 

Samsun’dan gönderilen “KATASAMO GENÇLİĞİ” imzalı tehdit mektubu Solgun’un başkanlığını yaptığı Yüzleşme Derneği’nin kapısına sıkıştırılmış halde bulunmuştu.

 

Demokrat Haber editör ve yazarlarından, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun bugün bir suç duyurunda bulundu ve açıklama yayınladı.

 

Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusunda posta yoluyla gönderilen mektubu yazan kişi, twitter.com adresli internet sitesinden “uyolcu” takma adıyla yazan şahıs ve facebook.com adresli internet sitesinden “Turgut Yiğit” adlı kişinin gerçek kimliklerinin tespit edilmesi, hakaret, iftira ve tehdit içeren eylemleri nedeniyle haklarında soruşturma açılması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması talebi dile getirildi.

 

Uluslararası Yazarlar Kulübü PEN Türkiye Merkezi üyesi bir yazar olan Cafer Solgun, aynı zamanda Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği’nin başkanı. Cafer Solgun, Yüzleşme Derneğine geldiği 20 Aralık 2011 günü, kapı arasına sıkıştırılmış bir mektupla karşılaşır. Gönderen kısmında “KATASAMO Gençliği” yazan ve 9 Aralık 2011 günü Samsun PTT tarafından damgalanmış görünen zarfın içerisinde yer alan söz konusu mektupta çok sayıda ağır itham, hakaret, küfür ve iftira yanı sıra hem Cafer Solgun’a hem de ailesine yönelik ölüm tehditleri yer almaktadır.

 

“Adımını denk al! Peşindeyiz! Bir daha Atatürkümüze ve cumhuriyet’e ve kahraman Mehmetçiğe ve Cumhuriyetin diğer kahramanlarına dil uzatırsan dilini koparacağız! (…) Son kez yazıyoruz ve uyarıyoruz! Aklını başına al!” gibi ifadelerle dolu mektup bilgisayardan yazılarak çıkartılmış olmasına karşın mektubun çeşitli yerlerinde gönderen şahsın el yazısı ile yazmış olduğu kısımlar da mevcut.

 

5 Aralık 2011 günü ise twitter.com adresli internet sitesinde “uyolcu” takma adıyla yazan bir başka kişi Cafer Solgun’un aynı sitede gerçek kimliği ile yer alan hesabına “O resim kalkmaz, senin bedenin ortadan kalkar” şeklinde bir mesaj yazar.

 

Solgun’u öldürmekle tehdit eden bu şahıs kimliğinin “Veli Yolcu” olduğunu ifade etmiştir. Her ne kadar bu kişi yukarıda belirtilen mesajını silmiş olsa da aynı takma isim ve aynı twitter hesabı ile saldırı mahiyetinde yazılar yazmaya devam eder.

 

26 Aralık 2011 günü ise facebook.com adresli internet sitesinde ismi “Turgut Yiğit” olarak gözüken kişiden de “Bilip bilmediğin konularda ahkam kesme, seni uyarıyorum. Atatürk bizim kırmızı çizgimizdir. Ben bir adama iki defa konuşmam” şeklinde yine “ölüm tehdidi” içeren bir mesaj gelir.

 

SOLGUN’DAN AÇIKLAMA

 

Cafer Solgun gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, “ülkemiz son yıllarda kendine özgü bir “yüzleşme” süreci yaşıyor”, diyerek şöyle devam etti:

 

“Bu sürecin önünü açan en önemli gelişmenin, sürmekte olan “Ergenekon” dava ve soruşturmaları olduğu inancındayım. Ülke olarak nihayet Kürt sorununun adını doğrudan telaffuz ederek, Dersim katliamına “Dersim katliamı” diyerek, “Tek Parti” zihniyeti ve uygulamalarını konuşarak, Alevilerin eşit yurttaşlık istemlerini gündeme getirerek ve sorunlarını, demokratik istemlerini korku ve endişelere kapılmadan, “takiyye” yapmadan tartışabiliyoruz. Kuşkusuz sorunlarımız sadece konuşuyor, tartışıyor olmakla çözülecek gibi değildir. Ancak korkusuzca konuşabilmenin anlam ve önemini, değerini, hiç kimse bugüne değin korku politika ve konseptleriyle susturulanlar kadar iyi bilemez.“

 

Yıllardır bugüne değin “konuşulamayan” ya da konuşulması kırk türlü belayı davet etmek anlamına gelen konularla ilgili, yazıp, konuştuğunu belirten Solgun, “Bu ülkenin hasbelkader Alevi, Kürt kökenli bir yurttaşı olarak, içerisinden geçtiğimiz normalleşme ve demokratikleşme sürecine tümüyle entelektüel bir vicdani duruştan güç ve güven alarak katkıda bulunmaya gayret ediyorum. Sorumlu bir yurttaş olmanın gereğinin de bu olduğunu düşünüyorum. Ve bu sorumluluğun özünde de çocuklarımıza korku ve kaygılardan uzak, herkesin özgürce kendi gibi yaşayabileceği bir Türkiye için uğraş vermeye inancım bulunmaktadır” dedi.

 

Şiddet içermeyen/ önermeyen her türlü görüş ve düşünceye saygısı olduğunun altını çizen Solgun, hiç kuşkusuz kimse kimse gibi düşünmek, aynı görüş ve düşünceleri olduğu gibi paylaşmak durumunda değildir. Demokratik bir tartışma adabı içerisinde farklı görüş ve düşüncelerin varlığından rahatsız olmak değil, hoşnut olmak gerekir” dedi.

 

Cafer Solgun, son dönemde gündemleşen Dersim 38 katliamı ve Alevi meselesiyle ilgili tartışmalarda, temel demokratikleşme sorunlarımızın kaynağı olduğunu düşündüğü resmi ideoloji zihniyetine ilişkin eleştirel düşüncelerinin, “bazı çevreleri” harekete geçirmiş gibi göründüğünü belirtti.

 

Uzun süredir mail veya sosyal paylaşım sitelerinden küfür, hakaret mesajları aldığını söyleyen Solgun, bunlara gülüp geçmeyi yeğlediğini, ancak çalışma ofisinin kapısına sıkıştırılmış ölüm tehdidi mesajları almaya başlayınca, yasal haklarını kullanmanın kaçınılmaz olduğu sonucuna vardığını ifade etti.

 

ADALET VE HAKİKAT YOLUNDAN SAPMAYACAĞIM

 

“Hrant Dink başta olmak üzere düşünceleri nedeniyle canına kastedilmiş insanları olan bir ülkede yaşadığımızı bize unutturmuyorlar” diyen Solgun, “Gücüm, nefesim, aklım ve enerjim yettiğince ülkemizin normalleşmesinin sorumluluğunu çocuklarımız hatırına omuzlarımda hissedecek, iyilik ve doğruluk, adalet ve hakikat yolundan sapmayacağım. Bunun için yaşayacağım” dedi.

 

Solgun, “Ayaklarının altındaki zeminin kaymasından duydukları telaş nedeniyle saldırganlaşanlar meydanı boş sanmasınlar diye” bugün itibarıyla Cumhuriyet Savcılığına maruz kaldığı tehditlerle ilgili olarak suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

 

DEMOKRAT HABER