Birleşmiş Milletler, yayınladığı bir raporda Irak'ta çocukların IŞİD'in elinde maruz kaldığı kan dondurucu şiddete dikkat çekti.

Rapor, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi tarafından hazırlandı. Raporda, başta IŞİD olmak üzere silahlı grupların çok sayıda çocuğu silah altına aldığı belirtiliyor.

'ÇOCUKLAR İNTİHAR EYLEMCİSİ OLARAK KULLANILIYOR'

Raporda, fiziksel engelli gençlere de savaşta rol verildiği belirtilirken, çocukların intihar eylemcileri ve canlı kalkan olarak kullanıldığı kaydediliyor.

Bununla birlikte çocuklar cinsel istismara maruz kalıyor. Raporda çocuklara yönelik işkence vakalarından da bahsediliyor. Raporda "Engelli çocuklar veya aileleri tarafından silahlı gruplara satılan çocuklar da dahil olmak üzere, çocuklar intihar eylemcisi olarak kullanılıyor" diye belirtildi.

ÇOCUKLARI BOMBA YAPIMINDA KULLANIYORLAR

IŞİD'in, hava saldırılarına karşı kendi merkezlerini korumak için bazı çocukları intihar eylemcisine dönüştürdüğü, kontrol noktalarında çocukları çalışmaya zorladığı veya bomba yapımında kullandığı dile getirildi.

BM komitesi, başta Ezidi toplumuna mensup olanlar olmak üzere çok sayıda çocuğun IŞİD tarafından cinsel şiddete ve diğer işkencelere maruz kaldığı ya da doğrudan infaz edildiklerini ifade etti.

BM Komitesi, Irak hükümetini kendi kontrolündeki alanlarda bulunan çocukları korumak ve IŞİD'in işgalindeki bölgelerden de çocukları çıkarmak için elinden geleni yapmaya çağırdı.

Raporda çocuklara yönelik ihlallerin sadece IŞİD'e de yüklenemeyeceğine işaret etti.

BM'nin daha önceki raporlarında, hükümet güçlerinin tuttuğu kontrol noktalarında da çocukların nöbet tutmaya zorlandığı ya da terörizm suçlamasıyla çocukların kötü koşullardaki cezaevlerine konulduğu belirtilmişti.

Raporlarda ayrıca kız çocuklarının zorla evlendirilmesine de tepki gösterilmişti.

Komite özellikle, yargı konusu olmamak için mağdurun istismarcısıyla evlenmesine yol açan bir yasaya tepki gösterdi.

Irak hükümeti bunun, mağduru ailesinden korumanın tek yöntemi olduğunu savunmuş, ancak BM komitesi bu gerekçeyi reddetmişti.

Kaynak: ANF