Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı Sarıtosun köyünde çıkan orman yangının kontrol altına alınmasının ardından köyün bir başka noktasında daha orman yangını çıktı. Yangın; Çonêk, Hasköy ve Dêşt köyleri arasında yayılırken, havadan müdahale konusunda belirsizlik hâkim.

Sabah saatlerinde yangın bölgesine giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl İl Yönetimi, meclis üyeleri ve köylüler, alevlerin arasında kaldı. Büyük tehlike atlatan heyet, alevler nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı.

‘NEREDEYSE ARABALAR YANIYORDU’

Ardıl Batmaz'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Alevlerin arasında kalan HDP Yayladere İlçe Eş Başkanı Kemal Dilken, “Helikopterler saat 3’ten sonra geldi. 1 saat öncesine kadar 3 tane helikopter görüyorduk ancak şu an bölgede helikopter yok. Gündüz il başkanları ve meclis üyelerimizle birlikte yangın bölgesindeydik, çok ciddi bir yangın var. Alevlerin arasında kaldık. Neredeyse arabalar yanıyordu. Alevler üzerimize doğru gelince arabaları çıkarmaya çalıştık. Bayağı da duman vardı" dedi.

Anadolu Ajansı alevlere “2 helikopter, 6 arazöz, 3 ilk müdahale aracı, 2 itfaiye aracı ve 100 kişilik ekiple müdahale edildiğini” duyururken, İhlas Haber Ajansı da “Orman Genel Müdürlüğüne ait 2 adet helikopter bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına katıldı” bilgisini geçti.

HDP’Lİ BAŞKAN: ÇOK KISA SÜRELİ HAVADAN MÜDAHALE OLDU

Bölgede şu an helikopterle müdahale yapılmadığını söyleyen HDP Bingöl İl Eş Başkanı Arzu Fırat ise, “Yangın hâlâ devam ediyor. Yangına ilk başladığı anda müdahale edilseydi böyle genişlemeyecekti. İlk müdahale eksik olduğu için yangın gittikçe yayılıyor. Çok kısa süreli havadan bir müdahale söz konusu oldu ama o saatten sonra havadan müdahale yapılmadı. Alan da zorlu bir alan olduğu için maalesef yangın çok ciddi bir durumda devam ediyor. Daha önce de Bingöl’de benzer şeyler yaşadık. Yangın 4-5 gün sürdü ve çok ciddi bir alan tahrip oldu. Yangına havadan müdahale olmadığı takdirde yerleşim alanlarına sıçrama durumu söz konusu. Acil müdahale gerekli” diye konuştu.

KAYY-DER: HELİKOPTERLER ÇEKİLDİ

Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma Ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Eş Başkanı Ahmet Tüzün de helikopterlerin yaklaşık 1.5 saatlik çalışmanın ardından bölgeden çekildiğini ve şu an helikopterle müdahale yapılmadığı bilgisini paylaştı.

'ALEVLER YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRAYABİLİR'

Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü, Twitter hesabından yangına dair bir video ile yaptığı paylaşımda "Yayladere’deki yangına yetkili kurumların hiçbir müdahalesi yok! Yayladere halkı kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalışıyor. Eğer kurumlar müdahale etmez ise rüzgarın da etkisiyle alevler yerleşim yerlerine sıçrayacak ve tablo daha fazla kötüleşecektir" ifadelerini kullandı.