KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, yaşanan süreci 'tarihi' olarak değerlendirdi. IŞİD'e karşı verilen savaşın Kürtleri birleştireceğini ifade eden Hozat tüm parçalardaki Kürt gençlerini savaşa çağırdı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Rabia, Şengal ve Mahmur hattındaki saldırılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Şengal'de büyük bir savaş yürütülüyor" diyen Hozat, HPG ve YJA Star güçlerinin bu alana müdahalede bulunduğu ve Şengal dağlarına ulaştığını hatırlattı.

Hozat, "Şu anda Şengal dağlarında hem HPG ve YJA Star güçleri, hem de Şengal Savunma Güçler (Şengal Direniş Birlikleri) DAİŞ'e (IŞİD) karşı büyük bir savaş yürütüyorlar. Şengal dağının tümü HPG, YPG ve Şengal Savunma Güçleri'nin denetimindedir" diye belirtti.

BM VE IRAK HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Onbinlerce insanın geniş bir alanı kapsayan Şengal dağlarına dağılmış durumda olduğunu ifade eden Hozat, "Dağ geniş bir alandır. Hepsine kısa sürede ulaşmak, Rojava'ya, güvenlikli alanlara ulaştırmak sorunlu oluyor" şeklinde konuştu.

Açlıkla karşı karşıya kalan binlerce insanın olduğunu söyleyen Hozat, "Bunlara yardım etmek gerekiyor" diyerek başta Kürdistan halkları olmak üzere, uluslararası topluma da çağrıda bulunarak "Herkes elinden geleni yapmalıdır" dedi.

Hozat, çocukların susuzlukta hayatlarını kaybettiğini belirterek, alanda şiddetli bir savaş sürdüğü için yardımların aktarılmasında sorunların yaşandığını ifade etti. Ancak "büyük oranda aktarım oldu" diyen Hozat, özellikle BM ve Irak hükümetini bu konuda acil olarak harekete geçmeye çağırdı.

BM'nin açıklamalarla yetinmemesi gerektiğini söyleyen Hozat, "Irak hükümeti de özellikle havadan su, ekmek gibi yardımlarda rahatlıkla bulunabilir" diyerek çağrı yaptı.

Hozat, HPG ve YPG güçleri tarafından Rojava üzerinden oluşturulan koridordan, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için ciddi bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

MAhMUR'A ÖNEMLİ ORANDA BİR GÜÇ ULAŞTI

6 Ağustos'ta tahliye edilen Mahmur mülteci kampı konusunda da açıklamalarda bulunan Hozat, "Maxmur'a HPG ve YJA Star güçleri ulaştı. Önemli oranda bir güç ulaştı. Maxmur'daki halkı güvenlikli alanlara ulaştırdık" dedi.

"Maxmur'da halk kalmadı. Kalan güç savunma gücüdür" diyerek sözlerini sürdüren Hozat, HPG ve YJA Star ile peşmerge güçlerinin ortak bir savunma hattı oluşturduğunu kaydetti.

Mahmur bölgesinde şiddetli çatışmaların olduğu ve havan atışları yapıldığını belirten Hozat, ancak "Görkemli bir direniş var" dedi. Hozat, Maxmur için "HPG-YJA Star ve peşmergelerin denetimi altındadır" dedi.

BU SAVAŞ KÜRTLERİ BİRLEŞTİRECEK

IŞİD saldırılarının amacının aksine Kürtleri birleştireceğini söyleyen Hozat şöyle konuştu: "Bu süreç Kürtler açısından tarihi bir süreç. Bu savaş Kürtleri birleştirecek. Kürtlerin birliğini sağlamada büyük bir rol oynayacak. Saldırıların amacı tersidir (...) Dağıtmak ve birbirine düşman haline getirmektir. Böyle bir konsept var. Son yıllarda bu daha da derinleştirildi. Bizim de bütün çabamız Kürtlerin demokratik birliğini sağlamaktır. Bu konuda yoğun çabalarımız sözkonusdur."

Ulusal birlik için daha önce de bir çok defa çağrıda bulunduklarını, 10 Haziran'da Musul'un, 3 Ağustos'tan Şengal'in IŞİD tarafından işgali ardından bu çağrılarını yinelediklerini belirten Hozat, "Şengal işgali başladığında da bu çağrılarımızı yineledik. KDP, YNK, Goran ve bütün Kürt örgüleriyle ortak mücadelede bulunma, askeri komutanlık oluşturma, hem de siyasi bir güçlü ittifak ve dayanışma çağrılarımız oldu. Buna çok olumlu cevap alamadık. Şimdi Maxmur hattında bu konuda pratik adımlar atılıyor" şeklinde konuştu.

KÜRTLER BİRLİĞİNİ SAĞLARSA EN BÜYÜK KAZANAN OLACAK

Hozat, "Bu tarihi bir süreçtir. Kürtler ulusal birliğini sağlarsa, bölgede en fazla kazanan güç olacaktır. Hem Kürdistan'ı birleştirecek hem de Ortadoğu'nun demokratikleştirilmesinde büyük rol oynayacaktır (...) Bu konuda Kürtler çok tarihi bir rol oynayabilir. Tarihi fırsatlar çıkmış. Bu değerlendirilmelidir. Büyük bir savaş yaşanıyor. Görkemli bir halk ve gerilla direnişi var. Kürtler bu saldırıları ancak kendi aralarında birliğini sağlayarak, büyük bir dayanışmaya giderek, birbirine destek ve güç vererek, HPG, YJA Star, YGP, Şengal Savunma Güçleri'ne katılarak, özgürlüğünü garantiye alabilir." (ANF)