Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili açılan davanın duruşmasında dinlenen tanık Yalçın Şengör, mahkeme başkanını tüm sorularına "hatırlamıyorum" diyerek cevap verdi. Görev yaptığı yere ilişkin soruya da "hatırlamıyorum" demesi dikkat çekti. 

Gezi Parkı eylemleri sırasında başından hedef alınarak vurulan Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili açılan davanın 15’inci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, arkadaşları ve çok sayıda kişinin katıldığı duruşmada avukatlar hazır bulundu. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme başkanı, celse arasında tüm dosya kapsamı göz önüne alınarak kolu dirseğinden beyaz sargıyla sarılı, sanık olduğu iddia edilen zet tüfeği kullanan kolluk görevlisinin talimatlara, yasal mevzuata uygun hareket edip etmediği, olayda kusurunun olup olmadığı, yine maktulün belirtilen tüm bilgi ve belgeler dikkate alınarak olayda herhangi bir kusurunun bulunup bulunmadığı hususlarında ayrıntılı ve gerekçeli kusur oranları da belirtilmek suretiyle rapor düzenlenmesi için dosyanın Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini, raporun henüz mahkemeye gönderilmediğini ifade etti. 

NERDE GÖREV YAPTIĞINI DAHİ HATIRLAMADI!

Ardından Bingöl’de görev yapan polis Yalçın Şengör Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada tanık olarak dinlendi. Şengör daha önceki ifadesini tekrarladığını söyledi. 

Mahkeme başkanının Şengör’e olay günü kimlerle nerelere gittiklerini sorması üzerine Şengör, “6 yıl geçti üzerinden hatırlamıyorum. O gün orada olduğumu bile hatırlamıyorum. Görev yaparken yanımda kim vardı kim yoktu hiç bilmiyorum” dedi. Başkanın, “Nerede görev yaptınız?”  sorusuna ise Şengör, “Hatırlamıyorum” diyerek cevap verdi. Mahkeme başkanı Şengör’ün önceki duruşmasında nerede görev yaptığını söylediğini hatırlatmasına rağmen Şengör, bunu da hatırlamadığını savundu. Başkanın, “Okmeydanı’nda görev yaptınız mı?” sorusuna ise Şengör, yine “Hatırlamıyorum” diyerek cevap verdi.  “Gezi olayları sırasında ZET tüfek kullandınız mı” sorusuna Şengör şu şekilde çelişkili yanıt verdi: “Kullandım. Kullanmadım. Atıp atmadığımı bilmiyorum. Kullandıysam bile hatırlamıyorum.” 

ELVAN AİLESİ DURUŞMAYI TERK ETTİ

Tutuksuz yargılanan Fatih Dalgalı’yı tanıyıp tanımadığı sorusuna ise Şengör, tanımadığını söyledi. Olay günü görüntüleri ve orada olan kişilerin de olduğu görüntülere ilişkin de Şengör görüntülerdeki kişilerin yüzlerinin net olmadığını ve oraya çok sayıda takviye polis geldiğini bu nedenle kimseyi hatırlamadığını ileri sürdü. 

Şengör dinlenirken Elvan ailesi duruşma salonunu terk etti. 
 
‘BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK’ 

Mahkeme başkanı, “Mahkeme tarafımızdan keşif yapıldı. Bizim asıl mahkememizin istediği rapor verilmemiş. Biz mahkeme olarak dosyayı aldığımızda yüzde 28’i oranındaydı. Şimdi yüzde 75’in üzerine geldi. Bir rapor alınması lazım. Biz mahkemenin bir an önce bitmesi için çalışıyoruz. Sizin taleplerinizle ilgili her yere yazı yazdık. Rapor eksikliği var. Rapor için yakın günler veriyoruz. Tahminen duruşmayı iki ay sonraya veriyoruz rapor gelir diye. Rapor şuan Adli Tıp Kurumu'nda. Oradan gelecek rapora göre esasa ilişkin süre vereceğiz taraflara. Sonra mütalaa isteyeceğiz. Dosya yüzde 80-90 bitmiş. Biz elimizden geleni yaptık” diyerek kendini savundu. 

Daha sonra savcı ve taraflara söz verildi. Savcı “Diyeceğimiz bir şey yoktur. Raporun Adli Tıptan gelmesini bekliyoruz” dedi.

‘DOSYAYA MÜDAHALE ÇABASIDIR’

Avukat Can Atalay ise “Adli Tıp’tan gelecek rapordan sonra bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirme yapacağız. Mahkemenizin yapmış olduğu keşfin boşa çıkarılmak istendiğini keşifte bulunan jandarma personeli arasında bir tartışma olduğuna şahit olduk. Jandarma personeli dosyaya rapor sunmadı.  Bu dosyaya müdahale etmeye çalışmanın göstergesidir. Kolluğun polis kanadının gerçeğin açığa çıkmaması için yaptığı çabadır” dedi. 

‘RAPOR BİLİNÇLİ VURDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Atalay, “Son rapor sanığın çocuğu bilinçli vurduğunu ortaya koyuyor. Atışın yapıldığı yerle çocuğun vurulduğu yer arasında esaslı bir açı var. Bu rapor diyor ki atış paraleldir” diye belirtti. “Çocuğun vurulduğu an itibariyle duvardaki yazılamaları bile yazan bir bilirkişi heyeti olay anında bir toplumsal gösteri olmadığını da bilerek rapora yazmamıştır” diyen Atalay, Elvan’ın vurulduğu andan itibaren toplumsal bir olayın olmadığının yazılmamasının rapora örtü olarak geçtiğini söyledi.

‘KASTIN NE BOYUTTA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Raporun 13 ve 14’üncü sayfasında kolluğun kullandığı silahların tarif edilmiş ve resimleri konulduğunu dile getiren Atalay, “Rapor şefaatle sanığın atışı yaparken kafasını sağa doğru eğdiğini söylüyor. Bu nişan almaktır. Ondan önce sivil atış yapmış insanların bu atışların bir aşamasında başını sağa eğerek muhtemelen atış ayarının yüksekliğine baktı. Başını sağa yatırarak Berkin ya da başka birini hedef alması gözler önündedir” dedi. Türk Tabipler Birliğinin gazların kullanımıyla ilgili bir genelgesi olduğunu belirten Atalay, “Nişan alarak ateş ediyor. Sadece Fatih Dalgalı değil yanındaki ve arkasındaki de çocuğun vurulduğunu görüyor ama ilk yardım müdahalesinde bulunmuyorlar. Bu da kastın ne boyutta olduğunu gösteriyor” dedi. 

Savunmaların ardından mahkeme başkanı duruşmayı Şubat 2020’ye erteledi. 

‘ÖNEMLİ BİR DURUŞMA’

Duruşma sonrası Elvan ailesi ve avukatları adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada ilk olarak konuşan avukat Çiğdem Akbulut, “Nisan ayında bir keşif gerçekleştirdi. Keşfe katılan kolluk kuvvetleri raporu hazırlayamadılar. Nisan ayından bu yana sürekli konu değiştiren bir ek var. Geçtiğimiz hafta bir rapor ulaştı elimize ve istediğimiz hususlara ilişkin değil, istemediğimiz hususlara ilişkin tespitler vardı. Olaydan saatler sonra bölgede havai fişek patlatıldığı ve polisin de buna karşılık verdiği tespiti yapılmış. Bu tamamen çarpıtma. Biz sadece sabah saatlerini istedik. Polisin de arkası dönüktü tespit edemedik diyor” dedi. Mahkeme heyetinin dosyayı Adli Tıp’a gönderdiğini söyleyen Akbulut, “Bir sonraki duruşmada tarihte esasa ilişkin savunmamız hazırlamış bir şekilde burada olacağız. Çok önemli bir duruşma. Hepinizi şimdiden o duruşmaya bekliyoruz” dedi.

‘BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’

Anne Gülsüm Elvan da “Tüm çocukların katilleri yargılansın. Bu olmamalıydı. Adalet istiyoruz. Adalete açız” diye belirtti. 

Baba Sami Elvan ise “Bu dava bizim davamız değil. Geziye gelen sokaklara çıkan herkesin davası. Berkin herkesin çocuğu. Bugüne kadar Elvan ailesi olarak mücadele ettik bundan sonra da mücadelemizi sonuna kadara devam ettireceğiz. Bizi yalnız bırakmamanızı rica ediyorum. Herkesin şöyle yastığa başını koyup düşünmesi gerekiyor.  Gezi  nasılsa 5 Şubat’a da öyle bir duruşma olması için herkesi duruşmaya bekliyoruz. Biliyorum ki gerçek bir adalet çıkmayacak davadan. Ceza alması yada almaması benim için önemli değil. Benim çocuğumun bu geri getirmeyecek ama geleceğimiz için önemli. Birlikte mücadele ederek başka Berkinleri öldürtmeyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: MA