Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde trajikomik bir atama yaşandı. Düzce Üniversitesi Rektörü, hastanenin başına beden eğitimi öğretmeni Recep Özmerdivenli’yi başhekim olarak atadı. Üstelik Özmerdivenli’nin daha önce “resmi belgede sahtecilik” suçundan 2 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onandığı ancak cezanın zaman aşımı gerekçesiyle düştüğü öğrenildi.

Düzce Sağlık Sen Şube Başkanı Doç. Dr. Melih Erkan, “Bu kişi hiç bilmediği sağlık raporlarına imza atıyor. Bir sürü profesör varken rektörün böyle bir atama yapmasını menfaat ilişkisi olarak görüyorum” derken, Düzce Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Prof. Dr. Peri Arbak ise atamaya ilişkin, “Tüm öğretim görevlileri atamaya tepkili” yorumunu yaptı.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre, Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya’nın, beden eğitimi öğretmeni Recep Özmerdivenli’yi Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başhekim olarak atadığı ortaya çıktı. Düzce Sağlık Sen Şube Başkanı Melih Erkan, hekim olmayan birinin başhekim olarak atanmasının yasalara aykırı olduğunu kaydetti. Atamayı “rahatsız edici ve şaşkınlık verici” olarak değerlendiren Erkan, Özmerdirvenli’nin 1997 yılında “resmi belgeden sahtecilik” suçundan 2 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onandığını kaydetti. Erkan, “Özmerdivenli, Kayseri’deki Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalıştığı dönemde doktor ve başhekim kaşesi ile 800’e yakın imza atmış ve SGK’yı dolandırmıştır. Yargıtay’da kendisine verilen 2 yıllık cezayı onamıştır. Ancak cezası zaman aşımına bağlı olarak düştü” diye konuştu.

 ‘HEKİM OLMADAN RAPOR İMZALAYACAK’

Özmerdivenli’nin, şaibeli geçmişine ve tıp fakültesi mezunu olmamasına karşın başhekim makamına getirildiğini söyleyen Erkan, “Bu kişi böylece, başhekim olarak harcama yetkisine, hiç bilmediği sağlık kurulu ve adli raporlara imza atma hakkı kazandı” dedi.

ATAMADA MENFAAT KUŞKUSU

Üniversite hastanesine başhekim olarak atanacak onlarca profesör olduğunu belirten Enkan, rektörün beden eğitimi öğretmenliği mezunu ve aynı zamanda Beden Eğitimi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Merdivenli’yi başhekim olarak atamasının kuşku yarattığını belirtti. Erkan, “Menfaat ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Bu kişi hekim olmadığı halde, döner sermayeden de aylık 6 ilâ 7 bin lira arasında bir gelir elde edecek” dedi.

HEKİM UNVANI TAKINANA 2 YIL HAPİS

Atamanın yasalara aykırı olduğunu ve atamayı yapan kişinin görevi kötüye kullandığını söyleyen Erkan, kanunda “Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip ünvanını takınan şahıs, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” ifadeleri olduğunu belirtti.

‘YÖNETMELİK AÇIĞINDAN FAYDALANILDI’

Düzce Üniversitesi’nde Göğüs Cerrahisi Prof. Dr. Peri Arbak da YÖK’ün Düzce Üniversitesi için hazırladığı mevzuatta, “Başhekim; Tıp Fakültesinde tam gün görev yapan öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir” ibaresinin olduğunu kaydeden Arbak, “Yönetmelikte ‘başhekim olmak için hekim olmasına gerek yoktur’ dayanağından yola çıkan Rektörlük, bu atamayı uygun görmüş olmalı. Bütün öğretim üyeleri bu atamaya tepki gösterdiler. Esas sorun Yönetmelikte. Yönetmelikte yer alan açıktan faydalanıldı” diye konuştu.