Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bartın’da düzenlediği AKP seçim mitingi nedeniyle, her yıl kentteki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları bu yıl yapılamadı.

Bartın Valiliği, 1 Mayıs’a denk getirilen AKP seçim mitingi dolayısıyla kentte aynı gün iki alanda yapılacak olan mitingler için "yeterli güvenlik önlemi alınamama durumu" nedeniyle, bu yıl kentte 1 Mayıs kutlamalarının yapılmamasını kararlaştırdıklarını açıkladı.

KESK Bartın Şubeler Platformu’nun da aralarında bulunduğu sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden oluşan yaklaşık 500 kişilik grup, her yıl 1 Mayıs’ta yapılan kutlama alanına bu yıl giriş izni verilmemesi ve polis engeliyle karşılaşmalarını protesto ederek sloganlar eşliğinde eski belediye binası önüne yürüyüş düzenledi.  

Her yıl yapılan 1 Mayıs kutlamalarında bu yıl grupların polis engeliyle karşılaşması, kutlamaların bir protesto eylemine dönüşmesine neden oldu. Yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Direne direne kazanacağız”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı.

“İKTİDARIN SAHTE ÖZGÜRLÜKÇÜ YÜZÜNÜ HERKES GÖRMEYE BAŞLADI”

Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı İsmet İpçi, Yukarı Çarşı’dan eski belediye binası önüne kadar yürüyen gruplar ve
Bartın 1 Mayıs Tertip Komitesi adına burada basın açıklaması yaptı. İsmet İpçi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Siyasi iktidar bugüne kadar attığı her adımda, sadece kendisi gibi düşünenler için demokrasi ve özgürlük talep eden, en demokratik talepleri bile baskı ve şiddet uygulayarak bastırmaya çalışan siyasi iktidarın kendine demokrat, sahte özgürlükçü yüzü toplumun geniş kesimleri tarafından görülmeye başlandığı bir dönemde, 1 Mayıs’ın ülkenin her yerinde kitlesel ve yaygın olarak kutlanması önemlidir.

İşçilerin, kamu emekçilerinin, emeklilerin, toplumun ezilen, dışlanan, yok sayılan tüm kesimlerin çözüm bekleyen sorunları görmezden geliniyor. İşçi ve emekçiler yapay ayrımlarla birbirine karşı kışkırtılarak, kendi sınıf çıkarları etrafında birleşmeleri ve birlikte mücadele etmeleri fiilen engelleniyor. Bunun somut örneğini bugün yaşıyoruz. Bartın’da yıllardan beri mitingle kutlanan 1 Mayıs’a bu yıl izin verilmedi. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yapacağı seçim mitingi gerekçe gösterilerek Bartın’da 1 Mayıs’a izin verilmedi.

Yılın bir gününde emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs’a göz diken, kendi propagandası için emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma gününü iptal ettiren bu zihniyeti ve bunun arkasındaki emek düşmanı siyasal gücü kınıyoruz.”

Açıklamanın ardından, polis engeline rağmen kısa süreli olarak gerçekleştirilen sembolik 1 Mayıs halayıyla eylem sona erdi.

“İŞÇİ BAYRAMI, HÜKÜMETİN ŞOV GÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ”


1 Mayıs’ın Bartın’da yasaklanmasına ilişkin açıklamada bulunan HDP Bartın milletvekili adayı avukat Diren Cevahir Şen, siyasi iktidarın bencil ve yasakçı tavrının bugün de sürdüğünü, işçi ve emekçilerin uluslararası dayanışma günü ve bayramı olan bir günde niçin seçim mitingi yapıldığının ve alanların emekçilere neden yasaklandığının sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Demokrat Haber’e konuşan avukat Şen, Bartın’da her yıl yapılan 1 Mayıs kutlamalarına bu yıl izin verilmediğini ve kutlama yerine kısa bir basın açıklaması ile 1 Mayıs etkinliklerini sonlandırmak zorunda bırakıldıklarını ifade etti.

1 Mayıs’ın şenliklerle kutlanması gerekirken, hükümetin yasaklarla gerilimi yükselttiğini ve bu gerilimden nemalanmak istediğini dile getiren avukat Şen, “1 Mayıs siyasi iktidarın şov yapma günü değil, işçi ve emekçilerin beraberlik, dayanışma ve bayram günüdür” dedi.

34 işçinin katledildiği kanlı Taksim 1 Mayıs’ına değinen Diren Cevahir Şen, Taksim’in bu nedenle emekçiler için sembolik bir önemi olduğunu, fakat hükümetin halkla inatlaşırcasına Taksim’i 1 Mayıs kutlamalarına yasaklamayı tercih ettiğini söyledi. Hükümeti yasakçı tavrından vazgeçmeye davet eden avukat Şen, “1 Mayıs’ın İstanbul’da kutlanacağı alan Taksim Meydanı’dır ve 1 Mayıs, 1 Mayıs alanında kutlanır” dedi. (Demokrat Haber)