Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği kentlerde incelemelerde bulunan Barış Bloku heyeti, gözlemlerini paylaştı.

Barış Bloku Eş Sözcüsü Nuray Sancar, Silvan, Nusaybin ve Cizre ile dayanışmak için Batı’dan çıkan sese çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi Heyetten Zarife Çamalan ise, Türkiye halklarını ve demokratik kitle örgütlerini “Silvan’ı inşa etmeye” davet etti.

Barış Blokunun çağrısıyla bölgeye giden heyet, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan, Cizre ve Nusaybin’deki tespit ve gözlemlerini Silvan Derneğinde yaptıkları basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Barış Bloku Eş Sözcüsü Nuray Sancar Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etmek istediği için devletin saldırılarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Sancar, “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen yerlerde duvarlara yazılan “Esedullah” yazılamalarının paramiliter güçlere ait olduğuna dikkat çekti. Sancar, Beyrut ve Paris’te yaşanan saldırıları da kınayarak, barış güçlerine, Türkiye’de ve dünyada bir araya gelmesi için çağrıda bulundu.

‘DEVLET ORADAKİ İNSANLARI ZORLA GÖÇ ETTİRMEK İSTEDİ’

Daha sonra Silvan ve Cizre’deki izlenimlerini aktaran Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı Abdurrahim Daş, Silvan’da çok büyük tahribatlar olduğunu söyledi.

12 günlük “sokağa çıkma yasağı”nın ardından Silvan’da tüm evlerin hasar gördüğünü dile getiren Daş, “Devlet oradaki insanları zorla göç ettirmek istedi” dedi.

‘TÜRKİYE KAMUOYU NEDEN SES ÇIKARMIYOR?’

Mardin Nusaybin’e gitmek için yerel yetkililerle görüştüklerini ancak ilçenin giriş yolu olan İpekyolu’nun ulaşıma kapalı olmasından kaynaklı ilçeye giremediklerini söyleyen Daş, devletin Cizre’de de aynı zihniyetle ilçeyi talan ettiğini ifade etti.

Daş, “Cizreliler, ‘Neden İstanbul’daki heyetler ‘sokağa çıkma yasağı’ kaldırıldıktan sonra geliyor. Türkiye kamuoyu neden ses çıkarmıyor’ diyerek eleştirilerini sundu” şekilde konuştu.

‘SİLVAN’I İNŞA EDELİM’

Daş, evleri yıkılan ailelere devletin tıpkı ’90’lı yıllardaki gibi “terör mağduru” kapsamında evlerini inşa güvencesi vermeye çalıştığını belirterek, Silvan’ı yeniden inşa etmek için demokratik kitlelere duyarlılık çağrısında bulundu.

BÖLGE HALKININ DEVLETE MESAJI

Heyetle birlikte Alınteri gazetesi adına bölgeyi ziyarette bulunan Gazeteci Zarife Çamalan da, Silvan ve Cizre’de devlet terörü yaşandığını vurgulayarak, “Orada sadece askerler, polisler değil, IŞİD’e benzer kişilerin olduğu yönünde söylemler duyduk” dedi.

Cizre’de barikatların halen öz savunma amaçlı durduğunu belirten Çamalan, bölgedeki halkın devlete ve tüm Türkiye’ye mesajının, “Burada bir örgüt yok. Öz savunmasını yapanlar, burada yaşayan halktır” olduğunu söyledi. Çamalan, Türkiye halklarını dayanışma çağrısının yanında Silvan’ı bir an önce inşa etme çalışmalarının öznesi olmaya davet etti.